16-åringen fra Tromsø flyttet i sommer sørover til Skien for å satse videre som fotballkeeper på toppidrettsgymnaset i Skien. Stangnes har fått spille for klubbens 3.-divisjonslag, og har også fått prøve seg på et par A-lagstreninger i høst.

— Vi stiller store krav til hvem som får være med på A-lagstrening når vi er midt i sesong. Det skal være folk som kan gå rett inn i A-troppen. Derfor kan hende jeg blir bedre kjent med Birger utover vinteren, sier keepertrener i Odd, Einar Rossbach.

Han liker samtidig det lille Stangnes har vist på A-lagstrening i Odd foreløpig. 16-åringen har i en video vist at ferdighetene med beina er av det solide slaget.

— Han virker som en veldig oppadgående og spennende gutt. Det er ikke tvil om det. Evnen til å ta lærdom er viktig i en slik alder, og det virker som han har den egenskapen, sier Rossbach.

Inspirert

Å få være med på noen A-lagstreninger inspirerer unggutten fra Tromsø.

— Jeg håper å få trene enda oftere med dem, sier Birger André Stangnes, som stortrives i nye omgivelser i Skien.

— Det er helt fantastisk og et utrolig bra nivå. Det er en god spillestil jeg trives veldig med, sier en blid 16-åring om tilværelsen i Skien og Odd. Det sosiale er nydelig og det føles som jeg har kjent alle i ett år, sier den unge keeperen.

TOPPKEEPER: Einar Rossbach i aksjon for TIL i 1991. Foto: Holm, Morten

At nettopp Einar Rossbach, som var med og vant TILs første sølvmedalje i eliteserien tilbake i 1990, er spesielt for Stangnes — som er født ni år etter dette.- Jeg har vært veldig opptatt av TILs keeperhistorie da jeg var yngre, og er veldig klar over hva han har gjort i TIL, sier 16-åringen.

Nåløye

I Odd er den nyere keeperhistorien en historie om tung satsing på unge keepere fra eget distrikt. Det fører både til muligheter og utfordringer for unge keepere som nå kommer opp i klubben. Klubbens målvaktduo i dag er 19-åringene Sondre Rossbach og Viljar Røsholt Myhra.

— Vi har visjoner om å få opp gode keepere i Telemark og har vært bortskjemte. Siden vi har vært et topplag de siste årene blir nåløyet trangere med tanke på hvilke ferdigheter som trengs for å komme opp på A-laget, advarer Rossbach og understreker:

— Jeg tror nok Birger vil trenge mer tid før han kan trene fast med A-laget. Men inntil videre er han i gode hender på Toppidrettsgymnaset.

Der følges tromsøgutten opp av keepertrener Terje Abrahamsen.

— Han er en fantastisk keepertrener, sier Birger André Stangnes - som håper å følge tradisjonen med unge keepere som når inn i A-laget til Odd.