Gutan reiser i helga sørover for å spille en vanskelig bortekamp i Bærum. Stabæk er nummer to i Tippeligaen, og har hatt et fantastisk år. TILs sesong har vært stikk motsatt. Motgang har etterfulgt motgang, og laget ligger på kvalikplass med syv runder igjen.

En av spillerne som ikke har fått så mye tillit denne sesongen er spisstalentet Runar Espejord. Han fikk debuten på TILs A-lag som 17-åring i 2013 da han fikk åtte minutter mot Follo i cupen. Siden den gang har han spilt syv kamper fra start, men ingen av dem på elitenivå. I år har han seks innhopp og totalt 65 minutter spilletid i eliteserien, i tillegg til en kamp fra start i cupen der han noterte seg for mål.

Mot svært variabel motstand på B-laget i 3.-divisjon har Espejord herjet og scoret 19 mål på ni kamper i 2015. Særlig på bakgrunn av det siste har en rekke stemmer tatt til ordet for å gi Espejord flere muligheter. Det vil alltid være diskutabelt hvordan man foredler et ungt talent som den høyreiste 19-åringen. Faktum er at de fleste i Espejords kategori gradvis må spilles inn på seniornivå.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.

Espejords konkurrent på den ene spissplassen er heller ikke hvem som helst. Zdenek Ondrasek er klubbens desidert best lønnede spiller, og er på sitt beste en av eliteseriens beste spisser. Det har han ikke vært de siste månedene. Etter en periode i vår der han scoret syv mål på 11 kamper har måltørken slått til igjen. 0-0-kampen mot Mjøndalen ble den tsjekkiske spissens åttende opptreden på rad uten nettkjenning. Gutan har totalt sett bare to mål på de siste seks oppgjørene. Disse tallene i seg selv er etter mitt syn nok til at en tur på benken er på sin plass for Ondrasek.

På toppen av dette må Ondrasek stå over en kamp dersom han får et gult kort. Om halvannen uke venter Aalesund i en ny skjebnekamp på Alfheim. I et tenkt tilfelle kan Ondrasek pådra seg et gult kort på Nadderud i en kamp TIL ikke er favoritter i. La heller Espejord starte mot Stabæk. Ved å gjøre et slikt grep vil man få en rekke svar.

Ondrasek vil være sulten på revansje etter en tur på benken, og dersom Espejord presterer bra vil han da være et reelt alternativ også mot Aalesund. Sistnevntes kontrakt går også ut til sommeren, og han kan i teorien skrive under for en annen klubb i vinter. TIL trenger å ta grep snarlig om de ønsker å beholde Espejord. Å se at han leverer i eliteserien kan føre til fortgang i den prosessen. Ondrasek er uansett ferdig i klubben etter sesongen. Hvor god Espejord kan bli vil være essensielt når TIL skal jakte nye angrepsspillere i vinter.

Espejord har dessuten spilt en rekke aldersbestemte landskamper som ensom spiss og er derfor langt fra ukjent med rollen Ondrasek har i dag. Jeg tror dessuten at Espejords evne til å utnytte rommet bak forsvarsfireren til Stabæk er bedre enn hva hans tsjekkiske lagkamerat kan klare.

Det er alltid spennende med unge lokale spisstalenter. Runar Espejord er i den kategorien som kan bli en ny TIL-helt. Men da må han få sjansen, og det nå. Se bare på hva som skjedde med Alexander Sørloth da han fikk muligheten i Bodø/Glimt...