Mens kontrakten utløper etter sesongen for ti av spillerne i A-troppen, har TIL mest hastverk med kontrakten til en av klubbens største talenter.

Runar Espejord (19) har en kontrakt som går ut i juli neste sommer, og er sterkt ønsket med videre i klubben på tross av kun 65 minutter spilletid så langt i årets eliteserie.

— Vi har hatt et møte med Runar og agenten hans. Vi kommer til å tilby han ny kontrakt. Det er status på det, sier sportssjef i TIL, Svein-Morten Johansen til iTromsø.

Etter det iTromsø kjenner til er en forlengelse på minst tre år det som er skissert.

Ønskes inn

Denne uken har iTromsøs sportsredaktør Rune Robertsen tatt til orde for at unggutten bør inn på laget på bekostning av Zdenek Ondrasek, som har gått åtte kamper uten scoringer.

Slik forklarer Svein-Morten Johansen bakgrunnen for at klubben ønsker å forlenge med Espejord.

— Vi har tro på Runar. Han tar steg og utvikler seg hele tiden. Spesielt den siste perioden så har han tatt steg. Han er fortsatt veldig ung, og vi tror han vil utvikle seg videre, sier han.

Johansen poengterer at klubben i høst også ønsker å lande en avtale med andre unge spillere som Lasse Nilsen og Kent-Are Antonsen, som begge har kontrakt ut sesongen.

- Veldig aktuelt

Selv er Runar Espejord fristet til å forlenge karrieren med moderklubben, på tross av at spilletiden på A-laget foreløpig har latt vente på seg.

— Det er veldig aktuelt å fortsette i TIL, sier Runar Espejord til iTromsø etter dagens trening.

Tidligere i sommer uttalte Espejord til iTromsø:

— Det er i Tromsø og TIL jeg har vokst opp. Det her jeg ønsker å lykkes.

Nå ligger ballen hos TIL, som gjennom samtalene med Espejord har fått et inntrykk av hvilket tilbud som må til for å komme til enighet.

— Det står på oss. Vi skal gi han et forslag. Vi ønsker en langsiktig kontrakt, sier Svein-Morten Johansen.

Utelukker 4-4-2

TIL-trener Flovik åpner for endringer på spissplass.

— Zdenek har jobbet veldig hardt på trening og vært bra, men ikke fått uttelling. Mjøndalen-kampen var ikke kjempebra, så konkurransen tetner seg til. Det er ingen tvil om det, sier TIL-trener Bård Flovik.

Han understreker at tsjekkeren blir sentral i serieinnspurten, blant annet på dødball, i det defensive arbeidet og som målscorer.

– Vi kan se om vi kan bruke begge (Runar Espejord og Ondrasek). Runar har vært god i 3.-divisjon og det har egentlig svingt litt i treningene med A-laget, men på sitt beste er han bra, han også. Det er en reell konkurranse og der vi må vurdere å bruke det beste av begge to, sier Flovik.

Gule kort

Det at tsjekkeren blir suspendert ved neste gule kort, er også med i vurderingen.

– Vi har flere som er et kort unna suspensjon, og det er ting vi må vurdere – ikke bare på Zdenek, men på alle. Hvem møter du og hvilket forventet kampbilde får du? Det er et reelt poeng, sier Flovik.

Men 4-4-2 utelukker han nærmest.

– Akkurat nå kommer vi ikke til å bruke to høye spisser i en klassisk 4-4-2, men å finne løsninger med enten de to i lag eller en spiss/midtbanespiller/kant nærmere seg kan være. Men klassisk 4-4-2 har vi ikke stall til. Og ikke minst med de erfaringene vi har gjort så langt. I enkeltkamper hjemme spesielt kan det være en mulighet, på bortebane ser jeg på det som lite sannsynlig.

Det er ikke bare Espejord TIL ønsker å forlenge med. Også Kent-Are Antonsen og Lasse Nilsen vil få tilbud om å lengre avtaler, forteller Svein-Morten Johansen. Duoen – som også er NTG-produkter – har per i dag avtaler ut 2016-sesongen.