Martin Ødegaard fikk ikke sjansen i Norges 3-0-seier over Malta fredag, men mandag fikk han sin første kamp i EM-kvalifiseringen da Bulgaria var på Ullevaal-besøk. Ødegaard kom på banen etter 64 minutter på stillingen 1-1. Med sine 15 år og 300 dager er Ødegaard tidenes yngste spiller i en EM-kvalifisering.

— Det var veldig stort å løpe ut foran hjemmepublikummet. Veldig stort å spille på Ullevaal. Man blir rørt etter en slik hyllest, sier Ødegaard.

Møtet med Ullevaal-publikummet ga definitivt mersmak for Norges 15-årige rekordgutt.

— Jeg var nervøs da jeg løp utpå der, men når jeg får så mye jubel så må du bare smile. Det ga veldig mersmak, det er helt klart, sa han smilende i pressesonen etter kampen.

Pent antrukket i dress, hvit skjorte og slips stoppet han opp hos alle mediene som ville snakke med ham, men landslagets pressesjef Svein Graff sørget for at det bare ble et par spørsmål hos hver.— Jeg synes jeg klarte meg greit nok, det ble jo mye kriging på slutten. Vi tok tre poeng, og det var det viktigste, sier Ødegaard, som alt i alt er veldig godt fornøyd med sitt første skikkelige møte med landslaget.

— Det har vært en veldig fin opplevelse. Det er en veldig fin gjeng både på og utenfor banen, sier han om sin nye lagkamerater.

- Han bare koser seg

Ødegaard kom inn som erstatter for Mats Møller Dæhli. Han fikk stående applaus fra Ullevaal-publikummet. Det var stortalentets annen A-lagskamp med flagget på brystet. Han debuterte i august da han spilte hele landskampen mot Forente arabiske emirater.

Lagkameratene skryter av unggutten.

— Utrolig artig for Martin. Jeg håper han husker hvert sekund, sier kaptein Per Ciljan Skjelbred.

— Han bare slapper av og koser seg. Å se at en 15-åring gjør det er herlig, sier Tarik Elyounoussi.

Mats Møller Dæhli sier dette:

— I dag handler det først og fremst om laget, men det er klart at Martin er veldig god, og han fikk vist ved et par anledninger hva han kan. Han vant et par frispark og sendte en fin stikker til Håvard Nielsen, sier Mats Møller Dæhli, som har vært Ødegaards romkamerat under denne landslagssamlingen.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb sier det slik:

— Han fikk den applausen som han fortjente. Det er ganske fantastisk det han gjør, og bare å ta av seg hatten for den prestasjonen. Og så er han så seriøs at han kommer til å bli en veldig viktig bidragsyter i denne gruppa. Touchen, spillforståelsen og de tingene der har han inne. Han holder definitivt nivået.

Rekord etter rekord

15-åringen har i år satt flere fotballrekorder:

  • 13. april (mot Aalesund) ble Ødegaard den yngste som har spilt i eliteserien (15 år, 117 dager).

  • 16. mai (mot Sarpsborg) ble han den yngste som har scoret i eliteserien (15 år, 150 dager).

  • 27. august (mot Forente arabiske emirater) ble han den yngste som har spilt på Norges A-landslag (15 år, 253 dager).

I august slo han en 104 år gammel rekord. Rekorden han slo mandag hadde stått i «bare» 31 år, men til gjengjeld slo han den med hele 316 dager. Siggi Jónsson var 16 år og 251 dager gammel da han spilte EM-kvalifisering for Island mot Malta i 1983. Neste milepæl for Ødegaard kan bli som yngste målscorer i EM-kvalifisering. Han slår rekorden til Real Madrid-stjernen Gareth Bale dersom han scorer i løpet av EM-kvalifiseringen som avsluttes sent neste høst.

EM-kvalikens 9 yngste debutanter:

  • 1. Martin Ødegaard, Norge (15 år og 300 dager)

  • 2. Sigurdur Jónsson, Island (16 år og 251 dager)

  • 3. Peter Jehle, Liechtenstein (16 år og 265 dager)

  • 4. Levan Kenia, Georgia (16 år og 325 dager)

  • 5. Daniel Frick, Liectentstein (17 år og 79 dager)

  • 6. Ronny Büchel, Liechtenstein (17 år og 82 dager)

  • 7. Gareth Bale, Wales (17 år og 83 dager)

  • 8. Vagif Javadov, Aserbajdsjan (17 år og 100 dager)

  • 9. Romelu Lukaku, Belgia (17 år og 113 dager)

De yngste målscorerne:

  • 1. Gareth Bale, Wales (17 år og 83 dager) mot Slovakia 7. november 2006. * 2. Levan Mchedlidze, Georgia (17 år og 207 dager) mot Skottland 17. november 2007. * 3. Ben Sahar, Israel (17 år og 230 dager) mot Estland 28. mars 2007. * 4. Wayne Rooney, England (17 år og 230 dager) mot Makedonia 6. september 2003. * 5. Zoran Filipovic, Jugoslavia (18 år og 92 dager) mot Øst-Tyskland 9. mai 1971. Kilde: Uefa.com

Martin Ødegaard

  • Født 17. desember 1998 (15 år)

  • Klubb: Strømsgodset

  • Mål/målgivende pasninger i 2014: 3/7 (11+7 eliteseriekamper)

  • Ble tidenes yngste A-landslagsspiller for Norge mot Emiratene i august

  • Sønn av tidligere Strømsgodset- og Sandefjord-spiller Hans Erik Ødegaard.