SEISER ALM (adressa.no): Marcus Hellner mener den største VM-trusselen kommer fra Sveits og heter Dario Cologna.

— Jeg synes ikke det er slik at Falun-VM handler om Petter Northug mot Sverige. Dario er veldig sterk og lyktes svært godt i Sotsji. Han ble OL-konge og det er han jeg tenker mest på av konkurrentene.

Det sier 29-åringen fra Gällivare når Adresseavisen møter ham i Seiser Alm.

Mesterskapsløper

Hellner har for vane å slå til i mesterskap. I Vancouver-OL i 2010 vant han tremila. I tillegg gikk han på det svenske stafettaget som vant gull. Han gikk til topps på sprinten i Oslo-VM året etter. I Sotsji-OL i fjor ble det nytt stafettgull, samt sølv på tremila.

Etter resultatene denne sesongen fremstår han mer som outsider enn favoritt i Falun. Han har ingen gode svar på hvorfor ting ikke har fungert.

— Egentlig ikke, for jeg føler jeg har gjort det jeg skal på trening. Teknikken har ikke vært optimalt, men jeg synes det er blitt bedre de siste ukene. I det svenske mesterskapet var det bra, og også under øktene her oppe føles det bedre.

Vet ikke hva Northug gjør

I VM er det skiathlon og 15-kilometer fristil som blir hans viktigste øvelser, samt stafetten.

Marcus Hellner, i flere år Petter Northug argeste rival, hevder han ikke bryr seg om nordmannens spesielle VM-oppkjøring på Berninapasset i Sveits.

— Jeg vet ikke hva han gjør og jeg bryr meg ikke heller. Han driver vel med sitt. Jeg har ikke innblikk i det han gjør, og kan ikke si om det er bra eller dårlig.

Må avgjøre før spurten

I stedet er det Dario Cologna han vil snakke om. Sveitseren har også en knallsterk merittliste i mesterskap. Cologna var førstemann til å knekke koden for å slå Petter Northug på skiathlon. Han vant distansen både i Val di Fiemme-VM i 2013 og i Sotsji i fjor.

— Om jeg skal nevne noen, så må det være ham. Dario er så sterk og distansene i VM, skiathlon og 15-kilometer fristil, passer ham bra.

- Tenker du mye på taktikk før skiathlonen?

— Petter er så sterk at man vil ikke ha ham med inn på oppløpet. Han er den beste spurteren. Derfor må man forsøke å gjøre noe tidligere i løpet, sier Hellner til Adresseavisen.