PASSO DEL BERNINA (adressa.no): Mens de fleste konkurrentene holder til i Seiser Alm i Italia, har Petter Northug og hans trener Stig Rune Kveen den siste uka oppholdt seg på Berninapasset i Sveits, 2330 meter over havet. Der har 29-åringen finpusset form før Falun-VM, som starter om ti dager.

— Medaljevinnere var dopet

Som vanlig før internasjonale skimesterskap er doping et hett tema. I forrige uke hevdet lege Rasmus Damsgaard i Det internasjonale skiforbundet (FIS) at medaljevinnere fra ski-VM i 2013 var dopet. Da adressa.no søndag formiddag besøkte Northug og hans trener på fjellpasset, fortalte Kveen at dopingjegerne slett ikke ligger på latsiden i forkant av årets VM.

To ganger under det ukelange oppholdet i Sveits har Northug blitt oppsøkt av dopingkontrollører. Det er Kveen bare glad for.

— Det viser at systemet fungerer. Vi stoler på den jobben som blir gjort og det virker bra, sier han til adressa.no.

Varsler lang sesong

Helt uten forvarsel har dopingjegerne kommet inn i matsalen på Northugs hotell i Sveits.

— De har kommet mens vi sitter og spiser. Det er kjempebra. For utøverne er dette rutine, sier Kveen.

Etter en problematisk fjorårssesong og svært turbulent oppstart på VM-oppkjøringen, har det aller meste gått etter planen for Northug og Kveen de siste månedene. Slik situasjonen er i dag ser Northug ut til å være optimalt forberedt til det som møter ham i Falun.

Overfor adressa.no er Northug-teamet klar på at sesongen ikke avsluttes med femmila i VM 1. mars.

— Han er supermotivert for å gå resten av verdenscupen og kommer til å gå en god del turrenn. Toget om sammenlagtseier i verdenscupen er nok kjørt, så det blir en kamp om andreplassen, sier Kveen.

Turrenn og NM del 2

Som vanlig ønsker Northug å gå flere turrenn etter verdenscupsesongen. Treneren varsler at Strindheim-løperen har planer om å delta i NM del 2 i Harstad i slutten av mars. Planen inkluderer deltagelse i alle verdenscuprenn etter VM, også i Lahti bare en uke etter at mesterskapet i Falun avsluttes.

Northug reiser hjem til Norge mandag kveld. Da venter noen fartsøkter hjemme i Trondheim før han drar til Östersund for å gå 15-kilometeren i verdenscupen kommende søndag.

Petter Northug er gullkandidat på alle distanser han starter på i VM. Kveen mener sprinten kan bli tøffest å gå til topps på.

— Jeg blir ikke overrasket om han vinner noe i Falun. Sprint er mer marginalt enn de andre øvelsene. Der kommer det plutselig en sperring eller en hekt. Som tilskuer er den øvelsen verst. Det skal mye til å dra i vei en seier i sprint sammenlignet med øvelser der man har bedre tid, mener Stig Rune Kveen.