PASSO DEL BERNINA (Adressa.no): Alt tyder på at Northug går samtlige seks distanser i VM i Falun.

— Det handler om å være godt forberedt. Det føler vi at vi er. Så får vi se når dagene i VM er ferdig.

Det sier Stig Rune Kveen, Northugs trener og nærmeste støttespiller i jakten på suksess. Falun-VM er som skapt for å gjenreise 29-åringen som verdens beste langrennsløper etter et år fylt av problemer og nedturer.

Spiser i gammel stall

Adresseavisen fulgte duoen under formiddagsøkten søndag formiddag. Den foregikk på 1800 meters høyde i Pontresina, bare noen kilometer unna den luksuriøse OL-byen St. Moritz. Etter en uke i høyden gikk Northug en klassisk langtur på halvannen time før lunsj. Etterpå ble vi med Kveen og Northug opp til Bernina-passet, 2330 meter over havet, hvor de hviler, spiser og sover.

For hundre år siden var dette stedet et viktig knutepunkt for de handelsreisende mellom Italia og Sveits. I dag er fjellpasset lite kommersielt utnyttet, sammenlignet med andre tilsvarende områder i Alpene.

Oppå passet ligger to enkle hoteller, deriblant Albergo Ospizio Bernina, hvor Petter Northug har funnet sitt høydeparadis. Nesten ingen turister, ei heller souvenirbutikker. Bildene på hotellveggene bærer preg av gammel storhetstid. Den gangen restauranten hvor Petter Northug den siste uken har spist måltidene sine, ble brukt som stall for hestene til de handelsreisende.

Bernina-passet ligger i et svært værhardt område, hvor brøytebilen kjører flere ganger i timen for å holde fjellpasset åpent.

- Et bra opphold

Her slipper Northug unna styr og ståk. Han får bo høyt og trene på litt lavere høyde, får den maten han skal ha, den hvilen han trenger og slipper å forholde seg til andre enn trener Kveen.

Bortsett fra en brukbar nettlinje er det lite å ta seg til på kveldstid. Northug spiser kveldsmat i titiden og stuper i seng halv elleve. I den sveitsiske fjelluften sover han rundt ti timer før det er frokost i halv nitiden dagen etter.

— Det er helt topp for Petter å trene her. Han får gjort det han skal. Det har ingenting å si om han trener alene, sier Stig Rune Kveen.

Northug har ingenting imot å lade opp til VM på egen hånd.

— Det har vært et bra opphold, sier han, mindre snakkesalig enn da han leverte overskrifter i fleng under NM på Røros forrige helg.

Nå er Northug nemlig i VM-modus.

Trening på natten

Hotellvert og kelner Lino Mozzi liker de norske gjestene godt. Han beskriver Northug som en rolig fyr som ikke gjør så mye ut av seg. Men som trener til alle døgnets tider.

— De trener også på natten, med disse lyktene, smiler han og sikter til joggeturene Northug og Kveen gjennomfører med hodelykt utenfor hotellet på kveldstid.

Den siste tiden er det blitt spekulert i om Northug vil stå over noen distanser i VM. Ingenting tyder på at han ikke står på startstreken under åpningsdistansen, klassisk sprint, torsdag i neste uke.

Han er bombesikker på skiathlonen to dager senere. Northug vil gjerne gå lagsprinten søndag 22. februar og er som regjerende mester direktekvalifisert til 15-kilometeren 25. februar.

På stafetten er han soleklar på sisteetappen. En Northug i god form blir vanskelig å vrake fra den avsluttende femmilen.

— Petter går de distansene han er kvalifisert for. Så blir det en vurdering på de kroppslige signalene underveis, og om det blir aktuelt å stå over noen konkurranser. Er han pigg og i monsterform, så går han det han er kvalifisert for, sier Kveen.

Har lest pensum

Alt tyder nå på at Northug er både pigg og i monsterform. De siste dagene har han bare kost seg i Alpene. De smertefulle intervalløktene fra i høst ligger godt bevart i banken. Nå handler det om å lete frem absolutt toppform.

— Jeg vil ikke spekulere på om han kan ta seks gull. Når Petter står på start i Falun, skal han ha lest til eksamen, sier Kveen.

De aller fleste konkurrentene holder nå til i italienske Seiser Alm, hvor både det norske og svenske landslaget møter mediene i dag. Samtidig reiser Northug og Kveen til Zürich for å fly hjem til Norge. Etter rundt 100 høydedøgn siden slutten av juni venter noen dager med trening hjemme i Trondheim før Northug drar til Östersund for å gå 15-kilometeren i verdenscupen søndag.

Petter Northug er ferdig med å lese pensum. Etter tentamen i Östersund på søndagen venter eksamen i Falun. Sannsynligvis seks i tallet, hvor toppkarakteren heter VM-gull i hver av dem.