SEISER ALM (adressa.no): Da det seks år lange forholdet til kjæresten tok slutt, fikk Tomas Northug sitt gjennombrudd som skiløper.

— Jeg har tenkt på om det kan være en sammenheng. Jeg vet ikke om det er noe som heter singleeffekten, smiler 24-åringen.

Mens storebror Petter reiste ned fra Berninapasset i Sveits, møtte Adresseavisen Tomas Northug i solfylte Seiser Alm i Italia mandag ettermiddag. Sprinteren er tatt ut til sitt første internasjonale seniormesterskap og følger den oppskriften som har gitt norske langrennsløpere mesterskapssuksess i en årrekke. Den inkluderer opphold på rundt to tusen meters høyde i Dolomittene.

Slutt etter seks år

— Jeg er ganske avslappet foreløpig. Etter at jeg fikk beskjeden om at jeg ble tatt ut har jeg gledet meg. Jeg regner med at nervene kommer tidsnok.

Tomas Northug (tv.) og Petter Northug (t.h.) er begge md i VM. Foto: NTB scanpix

Om det siste året har vært både spesielt og turbulent for storebror Petter, har også Tomas hatt omveltninger i tilværelsen sin. I sommer tok det nesten seks år lange forholdet til kjæresten Karina Kruksve slutt.— Vi ble enige om at det var greit å gjøre det slik. Det var kjipt, men slik er livet. At noe slikt skjer kan jo føre til at en skjerper seg på andre områder, men det er vanskelig å si. Kanskje er det skummelt å ha det for bra, men jeg føler ikke at det har gjort meg verken dårligere eller bedre som skiløper.

- Bør ikke gå alt

Etter rundt et halvår som single fikk Tomas sitt skikkelige gjennombrudd da han vant verdenscupsprinten i Estland i januar. Lillebror Northug bor fortsatt alene i broren Petters gamle bolig på Dalgård.

Torsdag i neste uke står han og broren på startstreken i VMs åpningsøvelse. Et hett tema i dagene fremover blir om Petter Northug kan gå samtlige seks VM-øvelser. Tomas tror ikke det vil være smart.

Følger VM fra fjellet

— Jeg tror det er for mye å gå alt hvis han skal gå femmila. Da må han tenke seg litt om. Det hadde sikkert vært en fordel for Petter å bestemme seg tidlig for hvor hva han skal gå.

For Tomas er VM-planen grei. Etter sprinten er mesterskapet over. Da reiser han hjem, uansett hvordan det går.

— Jeg drar hjem ganske kjapt og tar med hunden på fjellet. Kanskje til Meråker. Det blir overnattingstur uten TV, men jeg skal følge VM-løpene live på nett.