SEISER ALM (Aftenposten): — Jeg har ikke villet prate om det. Jeg ønsker ikke å bruke krefter på det. Fremtiden er ikke noe tema, sier Bjørgen.

Knusktørr snø. Perfekte oppkjørte løyper. Spektakulære omgivelser. Knallblå himmel og 10 minusgrader. Det er her i Seiser Alm, på nærmere 2000 meters høyde, halvparten av den norske troppen lader opp til ski-VM i Falun.

I det enorme løypenettet som slynger seg over et platå går de norske løperne runde på runde. Seiser Alm ved Dolomittene er stedet norske langrennsløperen har reist til i flere tiår – og vunnet gull i mesterskap.

Høyden er én ting. I Dolomittene får de også ro. Alt er på stell.

— Jeg har ikke noe å klage på. Det har vært et bra treningsopphold, men spenningsmomentet er der. Jeg har aldri 100 prosent kontroll. Det er også det som gjør idrett så interessant, sier Bjørgen på skilandslagets faste hotell.

«Mamma ble overrumplet»

Therese Johaug sier til Aftenposten at Bjørgen er storfavoritt i alt hun stiller opp på i Falun. Bjørgen skal gå seks VM-renn og Johaug mener lagvenninnen kan være i stand til å vinne alt, men at hun skal gjøre alt hun kan for å hindre det.

Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg under trening ut fra stadion i Seiser Alm. Foto: Berit Roald, NTB scanpix

Bjørgen ler og takker for at Johaug sender forventningspresset over til henne.34-åringen virker å ha kontroll på alt. Bortsett fra fremtiden. Mamma Kristin sa i et VG-intervju at hun håpet at datteren gir seg som aktiv skiløper etter VM-sesongen.

Men tidenes beste kvinnelige langrennsløper hører ikke på råd. Ikke fra noen. Ikke fra mamma. Ikke fra samboeren Fred Børre. Ikke på treneren Egil Kristiansen.

— Mamma ble overrumplet av en journalist og hun snakker rett fra levra. Jeg skjønner at hun vil at jeg skal legge opp og få et roligere liv. Det tror jeg nok. Men hun vil at jeg skal bestemme selv.

- Har du tatt avgjørelsen?

— Nei. Jeg har ikke villet bruke tid og krefter på det. Jeg har ikke snakket om det hjemme engang. Jeg snakker ikke med noen om det. Det har ikke vært tema i det hele tatt. Fordi jeg har vært så fokusert på det som skal skje i år. Jeg lever i «nuet».

- Du snakker ikke med samboer Fred Børre om det, heller?

— Nei.

- Hva sier magefølelsen?

— At jeg fortsetter.

- Gjør den?

— Vi får se. Det er vanskelig dette.

Svarer Bjørgen. Og varsler at det kommer en avgjørelse før landslagene tas ut i slutten av april.

— Etter Falun-VM skal jeg begynne å tenke på det. Folk kan fortsette å lure ...

Seks gullsjanser

Bjørgen virker å ha langt mer kontroll på VM enn fremtiden. Hun gir inngangen til mesterskapet terningkast fem.

— Nå handler det om å finpusse formen den siste uken. Samle mer overskudd. Slippe opp.

Hennes «Plan A» er å gå alle seks øvelsene. Det betyr at hun blir ski-VMs travleste utøver. Dersom 34-åringen går alle seks distansene er det også store muligheter for at hun må møte på medaljeseremoni, VM-studio, og alt det andre som følger med medaljer.

- Seks renn på ti dager er mye?

— Hvis jeg føler meg som under Tour de Ski ser jeg ikke på det som noe problem.

- Er det mulig å vinne rubbel og bit?

— Nei, det tror jeg ikke. Da skal mange ting klaffe.

Bjørgen ser det som et godt tegn om hun blir VMs travleste person, det betyr at hun har lykkes.

— Det som er greit i Falun er at det er veldig korte avstander. Vi bor rett ved stadion og premieseremonien i byen er bare fem minutter unna. Det er mye enklere enn i Sotsji, der tok det tre-fire timer å delta på premieseremoni.