OTTAWA (aftenposten.no): En perfekt volley smeller i tverrliggeren.

Et lite gisp går gjennom de over hundre tilskuerne som har møtt opp til Norges nest siste trening før VM-premieren.

Så klapper de for Ada Hegerberg.

Det er det mange som har gjort de siste årene, og ser du på merittlisten er det nesten utrolig at hun fortsatt er tenåring.

Allerede i 2010 debuterte hun i Toppserien. «Ada (16) scoret fem på 35 minutter» var overskriften i Aftenposten våren 2012. Da cupfinalen kom på senhøsten hadde hun rukket å bli 17. Tre mål på 32 minutter lar seg høre det og.

20 seriemål på 18 kamper åpnet veien til storklubben Turbine Potzdam. Ada og to år eldre søster Andrine kastet seg på. Etter et vanskelig år i Tyskland signerte hun for franske Lyon.

26 mål på 22 seriekamper var nok i tankene da France Football kalte henne «årets sensasjon» og fant plass til henne på årets lag.

Og nå er den ferske serie— og cupmesteren Norges fremste profil i jakten på VM-suksess.

Ikke fotball, fotball, fotball

— Nå kom vi oss jo litt ut av VM-boblen, med alle folkene som er her, sier Lyon-spissen etter at hun og de norske lagvenninnene har ledet et lag med 12 år gamle canadiske jenter i en liten treningsøkt.

Hun ser ut til å stortrives. Signerer drakter, plakater og skjerf. Smiler på bilder sammen med de håpefulle.

I Lyon kan hun som heltidsproff konsentrere seg fullt og helt om å bli en best mulig fotballspiller. Hun er kjent for å legge ned en enorm treningsinnsats også på egen hånd. Det har hun alltid gjort, gjerne sammen med mamma, pappa eller søster Andrine.

Likevel:

— Jeg kan ikke bare tenke fotball, fotball, fotball, sier hun før dagens kamp mot Thailand.

Spesielt under et langt mesterskap er det viktig med andre impulser.

Helter med motgang

Akkurat nå er det Menn i mørket og Den tredje mann hun kobler av med. Den første av Asbjørn Sunde, som ledet den kommunistiske Osvald-gruppen under annen verdenskrig. De var den første og mest aktive væpnede sivile motstandsgruppen i kampen mot tyskerne.

Sundes enorme krigsinnsats havnet likevel lenge fullstendig i skyggen landssvikerdommen han fikk for å ha spionert for Sovjetunionen etter krigen.

Den tredje mann handler om Hjalmar Johansen, som var med Fridtjof Nansen på hans sagnomsuste ferd mot Nordpolen. Da Nansen valgte å forlate Fram og satse på ski og hundeslede for å nå målet, var Johansen den eneste han tok med seg på den livsfarlige ferden.

Være ekte hele veien

Senere ble Johansen med Roald Amundsen mot Sydpolen. I minus femti grader måtte ekspedisjonen snu og panikken bredte seg i kampen for å komme i sikkerhet. En i gruppen fikk alvorlige forfrysninger og ble hengende etter. Johansen valgte å bli igjen for å få med seg kameraten. De berget så vidt livet.

Han ble anklaget for mytteri av Amundsen og fikk ikke være med til polpunktet.

— Jeg blir fascinert av den boken. Det var jo sånn at Roald Amundsen og Fridtjof Nansen fikk krediten for det som skjedde, men Hjalmar Johansen hadde en sinnssykt stor rolle oppi alt. Han var ekte hele veien, hjalp dem som falt og sto for det han mente. Jeg mener det er en skikkelig god moralsk bok, sier Hegerberg.

19-åringen mener det er mye å lære av de to norske heltene, som begge i mange år ikke fikk den anerkjennelsen de fortjente for sin innsats.

— Man blir inspirert av at de har stått på så hardt. De hadde en skikkelig viljestyrke, mål og ambisjoner. De fikk til utrolig mye.

Killerinstinkt

Viljestyrke, mål og ambisjoner er tre ord som også godt kan beskrive fotballspilleren Ada Hegerberg.

Killerinstinktet vises ikke bare foran mål. Det slår også ut i en utrettelig innsats i det defensive arbeidet. Motstanderen skal aldri få fred med ballen så lenge hun er i nærheten.

— Jeg tror bare det er noe som har bygd seg opp inni meg, helt siden jeg startet med fotballen. Dypt der inne er det noe som gir meg driven til alltid ville jobbe hardt, aldri gi meg.

Hun er glad for at hun har foreldre som aldri har tatt fra henne gleden det er å få lov til å vinne. Hun har fått lov til å være skuffet når det blir tap.

— Jeg har vokst opp i en familie som alltid har stått for å si hva de mener, være ærlige og behandle folk bra. Det føler jeg har vært en del av filosofien for meg som person og spiller.

Presset ikke noe problem

I den franske storklubben har hun virkelig markert seg.

— Mentaliteten hennes er eksepsjonell! Hun er alltid motivert, har hele tiden lyst til å lære, jobber knallhardt og klarer å være både ambisiøs og ydmyk på en gang, har treneren Gérard Prêcheur sagt til Josimar om innstillingen hennes på og utenfor fotballbanen.

Han mener det er veldig sjeldent at en 19-åring er så god til å avslutte med begge bein som det Hegerberg er.

Selv føler angriperen som ble født i Molde at hun tilhører en storklubb, som samtidig er som en liten familie.

— Vi er veldig tett også på herrelaget, og har en president som går all in for damelaget. Det er en utrolig satsing, sier Hegerberg.

Med Caroline Graham Hansen ute med skade er det hun som er den største norske VM-profilen. Det presset ser hun ikke ut til å la seg stresse av.

— Så lenge jeg klarer å fokusere på det jeg skal, så tror jeg ikke det blir noe problem. Det handler egentlig bare om å levere.