LILLESTRØM (Aftenposten): Mens herrelandslaget forbereder seg til å ta imot Zlatan Ibrahimovic og Sverige til privatlandskamp på Ullevaal, spiller jentene om medaljer på den andre siden av Atlanterhavet.

I dag åpner fotballjentene sitt VM-sluttspill mot Thailand.

— Det blir spennende å se hvor de ligger i løypa. De har hatt mange fantastiske år hvor de har levert resultat på resultat. Nå har de en ny generasjon på gang og det blir gøy å følge med på, sier kaptein Per Ciljan Skjelbred.

Sammen med resten av landslaget er Hertha Berlin-spilleren tydelig på at han kommer til å følge med på damenes VM-eventyr i Canada. Etter et imponerende sølv i EM i Sverige i 2013, er det nok en gang knyttet store forventninger til Even Pellerud og hans utvalgte.

Per Ciljan Skjelbred og Norge spiller treningskamp mot Sverige mandag Foto: Audun Braastad, NTB Scanpix

Sist gang Norges herrelandslag spilte en kamp i et sluttspill, I EM i 2000, var det Bundesliga-proff Håvard Nordtveit 10-årsdag. Han mener gutta må se til jentenes evne til å lykkes mot internasjonal motstand.— De har kommet til flere sluttspill, mens det er en stund siden vi har vært det. Så vi må vel bare se og lære, sier Borussia Mönchengladbach-spilleren. Han viser blant annet til jentenes vinnermentalitet på spørsmål om hva fotballgutta kan lære av damene.

Økende profesjonalitet

Alexander Tettey reiste fra opprykk med engelske Norwich til landslagssamlingen.Som lagkompisene mener også trønderen at de kan lære av jentene.

— Det er jo det å komme seg til mesterskap da. De gjør det gang på gang og vi ser opp til dem, sier Tettey.

— Det er alltid noe å hente av å se på gode fotballspillere, er landslagssjef Per Mathias Høgmos konklusjon.

I Håvard Nordtveits hjemfylke Rogaland har blant annet Avaldsnes med Tom Nordlie som trener trappet opp satsingen. Tyskland-proffen forteller om stor utvikling hos kvinnelige fotballspillere.

Håvard Nordtveit skulle gjerne hatt et VM-eventyr Foto: Audun Braastad, NTB Scanpix

— Jeg har mange jenter og damer i familien som spiller fotball. De sier selv at profesjonaliteten er mye større nå. Hele fotballverdenen utvikler seg både teknisk og fysisk. Det gjelder selvfølgelig damene også, sier han.Lagkompis Per Ciljan Skjelbred mener flere av damelandslagets utenlandsproffer på et meget høyt nivå teknisk.

— Det er flere som spiller i topplag som Wolfsburg (Caroline Graham Hansen) og Lyon (Ada Hegerberg). De er på et veldig høyt teknisk nivå. De briljerer jo i EM og VM, sier Skjelbred.

Misunnelig på jentenes VM-eventyr

I tillegg til det å kvalifisere seg til mesterskap, mener Hertha Berlin-spilleren det i hvert fall er én ting til jentene er flinkere på.

— De er rett og slett sykt proffe. Jenter er jenter. De er nok kanskje litt mer nøyaktige med ting enn oss som kan finne på å gi litt blanke innimellom, sier han.

Skjelbred har ingen tips å gi jentene før VM-åpningen mot Thailand.

— De har flere spillere med over 100 landskamper. Erfaring har de nok av. De har en god miks mellom rutinert og ungt og det tror jeg er viktig for dem, sier 27-åringen.

Håvard Nordtveit lanserer Norge som en av favorittene i mesterskapet i Canada. Han tror en god mental inngang blir viktig.

— Ikke overtenk. Bare gjør som du alltid gjør når du går til kamp. Da går det som regel bra, sier han.

- Er du misunnelig på jentene for at de får reise til mesterskap?

— Ja, svarer Bundesliga-proffen kontant.