SANDNES (Aftenbladet): Sandnes Ulf mottar økonomisk kompensasjon for å avbryte kontrakten med Malaury Martin, etter at den franske stjernespilleren nektet å spille lokaloppgjøret mot Bryne.

Hendelsen med Martin føyer seg inn i rekken av personalsaker hvor spillere eller trenere er misfornøyd i Sandnes Ulf. I motsetning til tilfellet med Martin, forteller spillere ofte om uenighetene i media.

Lokalfotball-blogger Lars Fisketjøn har tidligere også skrevet om hendelsene.På de siste tre årene er det hele 15 saker hvor det er blitt offentlig kjent at enten spillere eller trenere er misfornøyd.

Bare denne sesongen har det vært tre tilfeller: I disse dager Malaury Martin, men også Erik Tønne og Sean McDermott har vært misfornøyde. De to fikk ikke ny kontrakt, og har fortalt om skuffelsen i media.

— Jeg tror stort sett det handler om at spilleres skuffelse tar overhånd. Det er aldri noe alvorlig som ligger bak. Det er ofte lovnader om spilletid eller kontrakt det handler om når spillere går ut med i media og er skuffet. Fotball er en konkurranseidrett og det er mange om beinet. Noen vil da bli skuffet innimellom, både med tanke på spilletid og kontrakter, sier daglig leder i Sandnes Ulf, Tom Rune Espedal.

— Men med tanke på antall spillere som har vært i klubben, og den utviklingen vi har hatt de siste årene, er disse tilfellene i mindretall, sier Espedal.

Flere sider av en sak

I tillegg påpeker han et moment alle klubber og bedrifter må forholde seg til i personalsaker: Taushetsplikten. Espedal sier han ofte opplever at sakene er ensidig skrevet, og at ikke hele bildet kommer frem.

— Det finnes alltid flere sider av en sak. Vår utfordring når spillere har gått ut i media med kritikk mot oss er at det er en personalsak hvor vi har taushetsplikt. Dette dreier seg om både arbeidsmiljøloven og hvordan vi som arbeidstaker behandler saker. Jeg tror ikke vi blir en attraktiv arbeidsplass hvis spillerne ikke kan stole på hva vi sier i media, sier Espedal.

— Vi kan ikke gå ut i media med personalsaker. De må tas internt i klubben. Vi ønsker heller ikke å ta en diskusjon i media, sier Espedal.

Sandnes Ulf-lederen tror også at det klubbens størrelse har mye å si når spillere velger å gå ut i media.

— Jeg tror det er lettere for spillere å fyre løs mot oss, siden vi er en liten klubb med kortere historie og færre tradisjoner enn for eksempel Viking. Vi er en åpen og liten klubb hvor alle omgås med hverandre. Vi har ingen direktørgang og er veldig lite formelle. Kanskje vi rett og slett er for snille, spør Espedal.

Sandnes Ulf-lederen innrømmer at han syns det er synd, og leit, når slike saker kommer ut i media. Han liker det ikke.

- Alle kan bli bedre

Samtidig erkjenner han at alle kan forbedre seg, og at det også gjelder ham selv.

— Vi kan alle forbedre oss, og vi kan alle bli bedre. Det gjelder både spillere og ledere og hvordan vi kommuniserer, sier Espedal.

Han råder også spillerne til å tenke seg om en ekstra gang når de velger å si sin mening i pressen.

— Samtidig føler jeg at spillerne kanskje må kontrollere skuffelsen sin i større grader i noen tilfeller. De bør tenke på om dette gagner dem å gå ut med og om det er lurt med tanke på neste arbeidsgiver. Journalistene bak sakene bør kanskje også vurdere om de skal beskytte spillerne, eller i det minste komme til oss og spørre om dette stemmer, sier Espedal.

Situasjonen med franske Malaury Martin var selvfølgelig ekstra spesiell. Tom Rune Espedal håper han aldri opplever noe liknende igjen.

— Han prøver å presse fram en overgang, og tidspunktet virker å være planlagt. Dette kom rett før en veldig viktig kamp, og er på grensen til respektløst overfor arbeidsgiver, sier Espedal.

Ingen interesserte

Det spesielle er imidlertid at Martin, ifølge Espedal, har forsøkt å presse fram en overgang uten at klubben har fått noen offisielle henvendelser. Martin selv har heller ikke ønsket å fortelle hvilke klubber som er interesserte i ham. Den daglige lederen trekker frem overgangene til både Hannes Halldorsson og Emil Johansson. I førstnevntes tilfelle tok to klubber kontakt med Ulf med ønske om å kjøpe Halldorsson. Mens i Johanssons tilfelle tok han selv kontakt med klubben og fortalte om interesse fra Degerfors.

— I begge situasjonene forhandlet vi frem en avtale som alle tre parter ble fornøyde med. Begge takket oss for at vi lot dem gå, og sier han hadde en fin tid her. I Martins tilfelle har vi ikke hørt noenting fra han tidligere om at han ønsker å dra. Vi har ikke hørt noenting fra noen klubber. Vi har heller ikke hatt en eneste henvendelse på ham. Derfor skjønner vi egentlig ingenting av hva som har skjedd, sier Espedal.

Men nå ønsker han å legge situasjonen bak seg.

— Vi håper at vi aldri opplever dette igjen. Samtidig håper jeg at andre klubber har fått dette med seg. Vi må bevare klubbenes rettigheter også. Nå skal vi legge dette bak oss, og fokusere på å legge til rette for spillerne, trenerne og andre ansatte som er her, sier Espedal.