Cristiano Ronaldo prøvde og prøvde mot Liverpool tirsdag kveld, men han klarte ikke å score målet som ville tangert Champions League-målrekorden til Real Madrid-helten Raúl González.

Lionel Messi feirer 2-0målet. Foto: REUTERS

Dermed gikk det som det måtte gå — rivalen Lionel Messi ble den første til å tangere rekorden i stedet.For med Messis to mål mot Ajax i Amsterdam, har både han og Raúl scoret 71 mål i Champions League.

Etterpå var han mest opptatt av at Barcelona hadde sikret plassen i mesterligaens cupspill med 2-0-seieren over Ajax.

— Det viktigste var at vi kvalifiserte oss og at vi fortsatt er med i kampen om å nå målet vårt, som er å vinne gruppen. Vi kjemper fortsatt med Paris Saint-Germain om det, sa argentineren.

— Vi møtte et godt lag som liker å vende spillet, og det var vanskelig for oss å få til presset og spillet vi ønsker, men vi utnyttet sjansene våre.

Begge målene ble scoret fra kort hold. Det første kom først og fremst som et resultat av dårlig keeperspill fra Ajax' Jasper Cillesen. Det andre kom etter et praktfullt veggspill med Pedro.

Messi har passert legender som Alfredo Di Stéfano, Thierry Henry og Eusebio på veien til toppen av scoringslisten.

Av Messis 71 mål, har 40 kommet i gruppespillet, 17 i åttedelsfinaler, ti i kvartfinaler, to i semifinaler og to i finaler.

Det er 3.290 dager siden Messi scoret sitt første mål i turneringen. Det kom i Barcelonas 5-0-seier over Panathinaikos i november 2005. Da var Messi 18 år.

- Messi er nummer én

Messi var ikke den eneste som tangerte en gjev Europa-rekord på Barcelona-laget. Xavi Hernández tangerte Iker Casillas' rekord på 144 spilte kamper i turneringen.

— Jeg gleder meg på Leos vegne, for arbeidet han gjør for laget og fordi han er nummer én, den beste, sier Xavi om rekord-Messi etter kampen, til spansk Canal Plus ifølge AS.com.

0-2-resultatet innebærer at Barcelona er sikret avansement, mens Ajax er ute av turneringen.

– Jeg er generelt glad på lagets vegne. Det var deler av spillet vi kan forbedre, men vi viste glimrende holdning, sa trener Luis Enrique, som har vært under press etter to strake serietap.

Se hvilke ti spillere som har scoret flest mål i Europas gjeveste klubbturnering nederst i saken.

Ajax fullt på høyde

I Amsterdam startet katalanerne best, og den første ballen lå i Ajax-målet allerede etter tre minutter. Neymars mål ble imidlertid annullert, fordi pasningslegger Jordi Alba korrekt ble avvinket for offside.

Ajax var fullt på høyde med Barcelona, og etter 17 minutter spilte de seg på glimrende over hele banen, helt fra egen keeper. Til slutt endte det opp med at Lucas Andersen fikk skutt fra 20 meter, men ballen fra dansken strøk like utenfor ter Stegens høyre stolpe.

Etter 27 minutter var Davy Klaassen enda nærmere, men avslutningen ble godt stoppet av Barcelonas keeper Marc André ter Stegen.

Messi jakter som nevnt scoringsrekorden til Raúl González i Champions League. Argentineren hadde 69 før kampen. Etter 35 minutter i Amsterdam kom nummer 70. Dermed er han på høyde med Cristiano Ronaldo, som endte målløs mot Liverpool tirsdag.

Målet må først og fremst beskrives som en keepertabbe av Jasper Cillessen i Ajax-målet. Han gikk ut i en helt unødvendig duell med Barca-stopper Marc Bartra. Den tapte keeperen, og Bartra sendte ballen inn til Messi, og den lille argentineren headet inn 1-0 til katalanerne.

Ajax traff stolpen

Andre omgang startet også jevnt. Den første store muligheten kom etter 59 minutter, da Messi spilte Luis Suárez gjennom. Cillesen gjorde imidlertid en utmerket jobb i å forstyrre Suárez, som kun klarte å finne nettveggen.

Ti minutter senere var det Ajax som var farlig frempå. Thulani Serero slo inn til Arkadiusz Milik inne i feltet, og polakken headet i stolpen.

Det skulle vise seg å være Ajax' store mulighet til å få med seg et resultat, for i minuttene etterpå ble nederlendernes poengsjanser rasert.

Først ble Joel Veltman utvist etter at han fikk sitt andre gule for å stoppe Messi på ulovlig vis. Og fem minutter senere var kampen i praksis avgjort, og naturligvis var Messi regissør.

Han fant rom utenfor sekstenmenteren, akselererte, og fant Pedro ute på venstrekanten. Pedro spilte så inn til Messi, som hadde spurtet inn i feltet. Der var argentineren først på ballen, og han skled inn 2-0-målet - hans 71. i Europas gjeveste klubbturnering.