SYKEMELDES: Knut Torbjørn Eggen er siste mann ut i rekken av personer med sykemelding i Rosenborg. Foto: Kjell A. Olsen

— Det har vært en litt slitsom høst, og jeg er nå sykmeldt i 14 dager med virkning fra fredag. Dette skjer i forståelse med lege, klubb og familie, sier Knut Torbjørn Eggen.

Hans uttalelse til klubbens egen hjemmeside i går var de første ordene han har gitt offentligheten på seks dager. Presset knyttet til den mislykkede trener,- og spillerjakten i høst førte til at lufta gikk helt ut av sportsdirektøren etter Schalke-kampen. Samme dag innrømmet han til Adresseavisen at han er preget av presset fra omgivelsene. TV3s fotballekspert Roar Stokke har fulgt Rosenborg svært tett i en årrekke. Han ble ikke overrasket over Eggens sykmelding.

-Det er bare trist. Trist fordi det ser ut som at Rosenborg som klubb «spiser» tillitspersoner. I medgang har klubben vært flink til å holde sammen, men i motgang har vi sett flere eksempler på at enkeltpersoner skyves foran, og oppfattes som skyteskiver eller syndebukker. Det ser i alle fall slik ut utad, mener Roar Stokke, som også er en god venn av Eggen.

-Det virker som at både Ola By Rise, Per Joar Hansen, Knut Tørum, og nå Knut Torbjørn Eggen følte seg alene, og at trykket gikk på enkeltpersoner, legger han til. Også Ove Snuruås, Rune Bratseth og Per-Mathias Høgmo har opplevd trykket fra omgivelsene som så tøffe at de er blitt sykmeldt, tatt permisjon eller gitt seg i klubben. I tillegg har klubben skiftet trenere hele fem ganger siden 2002. Etter ett år som RBK-styreleder sa Snuruås takk for seg for snaue to år siden. Han sa rett ut at vervet og utfordringen var så krevende at den var vanskelig å håndtere i forhold til jobben og livet ellers.

-Nå er det viktig at folk innad i klubben gir Eggen den rette motivasjonen og full oppbacking slik at han kommer tilbake med visshet om at han er ønsket i miljøet. Rosenborg skal ikke slåss internt, men mot Lillestrøm, Vålerenga og Brann, sier Snuruås.

-Hva er det med Rosenborg som gjør at klubben spiser ledere?

-Trykket er nok større i Rosenborg enn andre klubber grunnet den nære historien, og den posisjonen klubben har hatt i Norge. Så medieeksponerte personer som sportsdirektører, trenere og styreledere i RBK og andre klubber må regne med stort trykk. Slik er det bare, og må kalkuleres inn på forhånd. Men samtidig er det umulig å vite hvordan man takler å møte dette presset. Derfor er det viktig at organisasjonen er forberedt på hva som kan skje, og at de kan møte denne på en riktig måte, sier den tidligere styrelederen.

Tung bør

Stokke er helt enig, og mener at hele historien og kulturarven til klubben er en tung bør å bære for dem som sitter sentralt i klubben.

Han legger heller ikke skjul på at presset som legges på den sportslige ledelsen i Rosenborg er tøft.

-Det er nok på tide at klubben stikker fingeren i jorda og vurderer en mer edruelig målsetting. I år kom Rosenborg på 5. plass i eliteserien. På tross av enkelte gode opptredener i Mesterligaen er laget på ingen måte en toppklubb i Europa per i dag. Da blir det tungt å jobbe med en målsetting som krever at klubben blir blant Europas 30 beste klubblag, understreker han.

Eggen, som overlot arbeidet med å finne ny hovedtrener til Nils Skutle foran Schalke-kampen, er dermed ikke tilbake på jobb før etter nyttår.

-Sykmeldingen er ikke dramatisk i forhold til viktige forhandlinger med spillere og trenere, da RBK er godt forspent med Erik H., Rune B. og Nils S. Jeg gleder meg til å komme tilbake på nyåret, melder han.