Rosenborgs siste kamp for sesongen er borte mot Dnipro Dnipropetrovsk 10. desember. I fjor fikk Dnipro-fansen et stygt stempel på seg etter supporterbråk ved flere anledninger, blant annet da de knivstakk flere St. Etienne-supportere i fjorårets gruppespill.

Den spente situasjonen gjorde at RBK vurderte å ikke ha med partnerne og sponsorene til Ukraina, men etter å ha vurdert sikkerheten med UEFA, har de besluttet at de kan være med på turen.

— Partnerne skal være med, dessuten tror vi det er rundt ti supportere som reiser på egen hånd. Vi har sjekket sikkerheten med øverste hold i UEFA og det er ingenting som tilsier at det skal være utrygt, sier Tove Moe Dyrhaug, daglig leder i Rosenborg.

Første kamp med tilskuere

Dnipro har måttet spille for tomme tribuner i de to første gruppespillkampene mot Lazio og St. Etienne og oppgjøret mot RBK blir deres første Europakamp med tilskuere.

RBK har vært i kontakt med den ukrainske klubben, som har forklart at bråket i fjor handlet mye om at de ble tvunget til å spille hjemmekampene i Kiev. Nå får de blant annet brukt sine egne vakter.

— UEFA vet at nå er det publikum og setter opp ekstra sikkerhet, men de anser det ikke som en krisekamp, sier Moe Dyrhaug.

foto
FEIRING: Dnipro-supportere jubler etter seieren i den andre semfinalen mot Napoli i fjorårets Europa League. Denne kampen ble imidlertid spilt i Kiev, ikke i Dnipropetrovsk. Foto: REUTERS/Gleb Garanich/NTB scanpix

— Viktig at det ikke blir trønderfestHun understreker likevel viktigheten av at RBK-supporterne må ta sine forholdsregler. På tidligere turer har trønderne satt farge på byene med sang og supportereffekter, men det anbefaler hun på det sterkeste å ikke gjøre i Dnipropetrovsk.

— Jeg tror ikke ti stykker skal gjøre det, det tror jeg ikke er smart. Jeg tror det er smart å tenke på at de har en annen kultur enn oss. Alle må kjøpe billett gjennom oss og vi er tydelig på hvordan de skal oppføre seg i byen, med tanke på supporterutstyr. Det er viktig at det ikke blir en trønderfest og at man ikke blir naive på det, sier den daglige lederen.

Oppfordrer til å holde lav profil

Rosenborgs sikkerhetssjef Arne Engtrø reiser til Ukraina fredag og skal blant annet prate med ambassaden om situasjonen i landet krever ekstra tiltak, men han tror ikke det blir noe annet enn de vanlige forholdsreglene:

— Rosenborg-supporterne bør holde en lav profil, gå i grupper og ikke vise supporterutstyr. Man bør også holde seg unna områder der hjemmesupporterne samles, sier Engtrø.

foto
FRA HJEMMEKAMPEN: RBK-keeper André Hansen avverger et Dnipro-forsøk. Foto: Richard Sagen

Etter fredagens besøk i Ukraina, kommer han til å sende en mail til alle som har bestilt billett gjennom Rosenborg med de endelige oppfordringene til de reisende.— For det meste handler det om å ikke provosere supporterne og huske at de kan ha en annen tilnærming og kultur enn vi har, sier han.

Sikker på at RBK-erne kan føle seg trygge

Før bortekampen mot Lazio var det enormt politioppbud og busser fraktet fansen fra en park i sentrum til stadion. Engtrø tror ikke det blir slik i Dnipropetrovsk, siden det kun blir ca. ti supportere. Han regner imidlertid med at de kommer til å bli godt bevoktet.

— Det blir en del politi, så jeg er sikker på at vi kommer til å føled oss trygge der, sier han.