HOLMENKOLLEN: I ettermiddag møtte Petter Northug, Martin Johnsrud Sundby, Finn Hågen Krogh og Marit Bjørgen pressen i Holmenkollen – i forkant av helgens 30— og 50-kilometer.

På pressekonferansen ble utøverne spurt om hva de foretrekker på verdenscupsirkusets lengste distanse: fellesstart eller intervallstart?

Femmila i Holmenkollen har et historisk sus over seg. Det handler om tradisjon. Og lenge var tradisjonen intervallstart, lange runder og publikum som venter på løperne i skogen.

Men de siste årene – fra og med 2010 – har Holmenkollen-femmila blitt arrangert med fellesstart. Petter Northug vant både i 2010 og 2011, i fellesstart, men mosbyggen vil veldig gjerne ha intervallstart tilbake på programmet.

Northug: – En del av sjarmen

– Når vi har to 50-kilometere så tett, ser jeg gjerne at det kunne ha vært én individuell start og én fellesstart. Jeg mener jo at det er det som kjennetegner femmila her i Kollen, og at man burde tatt vare på den, sier Northug.

– Tar det bort noe av glansen?

INTERVALL-ELSKERE: Marit Bjørgen, Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug stilte på pressekonferanse i Holmenkollen i forkant av helgens renn. Foto: NTB scanpix

– Rammene rundt femmila i Kollen er der fortsatt, og det er fortsatt god stemning og vi gleder oss til å gå. Jeg er ikke så gammel at jeg har gått en lengre runder enn 16,7 kilometer, men det er det som har vært en del av sjarmen til Kollen-femmila, sier 29-åringen.

  • Hva mener du? Stem nederst i saken!

Også verdenscupvinner Martin Johnsrud Sundby, som har to andre— og én tredjeplass fra de tre siste Kollen-femmilene, savner intervallstart.

Bjørgen: - Jeg savner det

– Jeg har vokst opp med å ligge ute i skogen og vente på løperne. Jeg sier ikke at det er slik det skal bli, men jeg mener at vi én gang i året kan koste på oss en femmil med enkeltstart. Det er snakk om sjarm og tradisjon.

– Hva kan dere løperne gjøre for å få intervallstart tilbake?

– Det eneste vi får gjort, er å signalisere at vi synes det hadde vært gøy å få det tilbake. Jeg vet ikke om vi får gjort noe særlig mer enn det, sier Sundby.

Marit Bjørgen skal gå tremil i Kollen lørdag. Også hun ble spurt om hva hun foretrekker.

– Jeg savner veldig den individuelle starten. Særlig på femmila har det skjedd mye opp gjennom, for eksempel har Pietro Piller-Cottrer ledet lenge, men ikke kommet seg rundt den siste haugen der, så jeg synes det er kult og litt spennende, og jeg synes man kunne hatt begge deler.