Til helgen er det den store Holmenkollen-helga. Den innledes fredag med hopp for kvinner. Lørdag følger kombinertrenn, femmil og hopp før hopp og kvinnenes tremil står på programmet søndag.

Etter mange store norske opplevelser i Falun-VM for to uker siden, er det nok mange supportere som ønsker å ta turen til Kollen for å oppleve verdensmesterne Rune Velta, Therese Johaug, Marit Bjørgen og Petter Northug, blant mange andre.

Hundrevis av tilskuere campet ute under ski-VM i Holmenkollen i 2011. Her får noen av dem besøk fra Kronprins Haakon (med ryggen til) en av kveldene under mesterskapet. Foto: NTB SCANPIX

En av dem som ikke har tenkt seg til Kollen er Svein Bergheim. Bergheim er turarrangør, driver en sportsbutikk i Kristiansand, og har vært en av de ivrigste norske supporterne i en årrekke.Han arrangerer «camper» for supportere ute langs løypene, og var til og med innleid av Falun-arrangørene som en slags supporterkonsulent. Bergheim har også reist rundt i Europa for å se på aktiv idrett, for eksempel Tour de France. Men Kollen-helga blir «boikottet» av langrennsentusiasten.

— Fulle ungdommer og søppel

Bergheim har lite til overs for måten man håndterer sikkerhet, søppel og alkohol rundt løypene i Kollen.

— Arrangørene har en vei å gå, slår han fast.

Bergheim mener sikkerheten langs løypene i Holmenkollen er elendig og trekker frem fulle ungdommer, fri flyt av søppel og delvis truende gjenger som eksempler på hvordan han ikke vil ha det.

— 15-, 16- og 17-åringer drar til Marka, snydens fulle, uten å ha med seg telt eller noe. De lager bål ut fra det de kan finne og tenner på granbar. Det burde ikke vært lov å gjøre det på den måten, mener han.

Marit Bjørgen staker seg inn til seier foran fulle tribuner i Holmenkollen i 2011. Foto: NTB Scanpix

Bergheim mener at man ikke har tenkt grundig nok gjennom ansvaret med å la campere få fritt leide til løypenettet og områdene rundt.— Vi hadde camp ved Frognerseteren under VM i 2011, det er kanskje det stedet med størst utfordringer ved slike arrangementer. Spesielt natten før femmila i 2011 var det masse alkohol, og vi kom til og med i konfrontasjon med gjenger ved siden av. Jeg måtte selv gå rundt på natta og sparke i fulle ungdommer, forteller han.

— Det som er viktig for at alle skal få en god opplevelse, er at sikkerheten er på plass, slik at alle føler seg trygge, ikke minst familier med barn, mener Bergheim.

Arrangøren: - Ikke noe vi ønsker

Arrangørene av Holmenkollen Skifestival tar selvkritikk for enkelte episoder under VM for fire år siden.

— Under VM i 2011 stemmer det at det var et voldsomt trykk i Marka med overnattende og campere. Hvis han (Bergheim) opplevde pågående gjenger og fyll i skogen, er det selvsagt svært beklagelig og ikke noe vi ønsker, skriver kommunikasjonssjef Emilie Nordskar i en e-post til adressa.no.

— Holmenkollen Skifestival er et arrangement for alle - både vennegjenger og barnefamilier. Vårt mål er at alle skal få en best mulig festivalopplevelse sammen med oss i Kollen, sier Nordskar.

CAMP UNDER OSLO-VM: På Gratishaugen rigget man seg til med flatskjermer, strømaggregat, høytaleranlegg og discolys. Budsjettet var ifølge leirgeneral Svein Bergheim på 150 000 kroner. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

I Falun-VM kostet det penger å overnatte ved løypene, og flere reagerte på de høye prisene. Men Bergheim har stor tro på at en slik løsning ville vært bra, også i Holmenkollen.— Det er riktig at infrastrukturen i Sverige er annerledes enn den var under VM i Holmenkollen i 2011. At man betaler for å ligge over er bra, det garanterer sikkerheten, sa Bergheim før Falun-VM.

— Alle bør registreres

Den rutinerte langrennstilskueren mener at man burde ha registrert alle som camper rundt løypene og presiserer også at arrangørene burde ha en strategi på hvordan man skal hanskes med alt søppelet som blir igjen.

— Det må være feil prioritering å bruke flere tusen på å få Marka ren igjen etterpå, sier Svein Bergheim.

Kommunikasjonssjefen i Holmenkollen Skifestival forteller at man har tatt lærdom av episodene i 2011. Blant annet er det etablert en gruppe på 15 personer som har som oppgave å ivareta sikkerhet, trivsel og renovering.

— «Skifest i Marka»-gruppen består av blant annet sykepleiere og politifolk. Under fjorårets arrangement hadde vi i tillegg to betjenter i uniform som patruljerte i Marka, og spesielt i området rundt Frognerseteren, hvor det samler seg flest folk.

Gruppen skal bevege seg rundt i området for å etablere kontakt og hilse på alle som overnatter. Nordskar presiserer at det ikke er noen formell kontroll av tilskuere utenfor arenaen i Holmenkollen.

— Vi registrerer ikke tilskuere/campere, og det koster heller ikke penger å stå og heie langs løypa, skriver hun.

Politiet til stede

Politiet bekrefter at de vil være til stede i Holmenkollen i helgen, men vil ikke utdype rundt tiltakene som iverksettes.

— Politiet vil ivareta sikkerheten rundt arrangementet i samarbeid med arrangøren og de ulike aktørene. Vi går imidlertid ikke i detaljer rundt sikkerheten. Vi er klar over at det flere som vil overnatte i området, og vil være til stede, opplyser Majorstua politistasjon i en epost.