Noen stedsnavn har blitt synonymt med skihistorie og folkefest. Falun er et av dem.

Dermed er det duket for en minneverdig anledning når verdenseliten møtes til VM i nordiske grener i den svenske byen fra 18. februar til 1. mars.

Den strålende norske sesongstarten tyder også på at mesterskapet kan bli svært hyggelig sett med norske øyne. Dermed er det kanskje ikke så rart at nordmenn vil møte opp i hopetall, noe VM-general Sven von Holst nå bekrefter overfor den svenske avisen Expressen.

VM-general Sven von Holst håper det blir flere svensker enn nordmenn ved løypene under Falun-VM. Foto: NTB SCANPIX

På spørsmål om hvor mange av de solgte billettene som er kjøpt av nordmenn, svarer von Holst «rundt 30 prosent».Von Holst vil heller ikke utelukke at det blir flere norske tilskuere enn svenske.

— Rent teoretisk kan det bli sånn, men jeg håper og tror at majoriteten kommer fra vårt eget hjemland, sier von Holst til Expressen.

Den svenske avisen virker ikke spesielt begeistret over muligheten for at nordmenn vil strømme til VM-løypene, og viser det med tittelen «VM-trusselen mot Kalla: Tusener av nordmenn».

— Vi elsker svenskene

115.000 VM-billetter allerede revet bort, fordelt på reserverte og betalte billetter. Etter von Holsts beregninger, er altså rundt 34.500 av de billettene anskaffet av nordmenn.

Svein Bergheim har vært en av de ivrigste norske supporterne i en årrekke. Han har ikke bare fulgt vinteridretter, men også konkurranser som Tour de France.

I samarbeid med reiseselskapet Makspulse har Bergheim vært med på å forberede en norsk «VM-camp».

— Vi ønsker å eksportere kollenstemningen, sier Bergheim til Aftenposten.

— «Campen» vil bestå av 50 lavvoer. 250 norske supportere vil bo rett ved skistadion. Der skal vi dundre til med norsk D.D.E.-musikk for å gi de svenske supporterne bakoversveis. Vi skal ha eget VM-band fra Rogaland, badestamp og dusj, sier han engasjert.

- Kommer svenskene til å bli invitert til badestampen?

— De blir invitert inn i kalddusjen, flirer Bergheim

Han legger nemlig ikke skjul på at det hersker en viss rivalisering med de svenske supporterne.

— Vi har gjort mye pek med svenskene. Vi elsker svenskene, samtidig skal vi ikke bare slå svenskene i sporet. Vi skal vise at norske supportere er gode supportere, sier Bergheim.

- Tror du det blir flere nordmenn enn svensker i VM-løypene?

— Jeg tror faktisk det. Det blir veldig, veldig mange nordmenn.

Nær Norge

Falun ligger i Dalarnas län, midt i Sverige. Reiser man fra Oslo, er en eventuell biltur på like i underkant av 400 kilometer. Fra Falun til Kongsvinger er det bare litt mer enn 300 kilometer.

Slike distanser vil neppe skremme mange norske langrennsupportere. Von Holst har imidlertid en teori om at flere svenske tilskuere har ventet med å kjøpe billetter.

— De norske skiløperne har en enormt stor supporterskare, som følger dem rundt på konkurranser. Den gruppen er vant til å kjøpe billetter i forveien. Det gjør ikke svensker på den samme måten. Fremfor alt tror jeg det er mange som bor i og rundt Falun som har avventet med å kjøpe billetter, sier von Holst.

Han opplyser videre at arrangøren «ligger bra an» og at de kommer til å bli ferdige i tide. Arrangøren må selge 170.000 billetter for at budsjettet skal gå opp.

Dyrt å bo i telt

Såkalte dagsbilletter koster mellom 100 og 690 svenske kroner (mellom 95 og 658 kroner). I tillegg kommer naturligvis bokostnadene.

Norske langrennssupportere har lange tradisjoner for å bo i telt når det for eksempel arrangeres verdenscup i Holmenkollen. Prisene for å telte i Falun har imidlertid skapt reaksjoner.

Tidligere denne uken skrev Bergens Tidende at en svensk campingplass krever 7000 kroner for å la en familie telte i fire dager.

– Jeg synes dette er ufint av dem. 6900 kroner for en teltplass i fire dager er å utnytte situasjonen, sa familiefaren Lasse Grøndal.

Svein Bergheim ble invitert til Falun av VM-arrangøren som en slags supporterkonsulent. Han forteller at han anbefalte at det skulle koste penger å campe.

— Det er riktig at infrastrukturen i Sverige er annerledes enn den var under VM i Holmenkollen i 2011. At man betaler for å ligge over er bra, det garanterer sikkerheten, sier Bergheim.