Onsdag er Drammen sentrum tettpakket når verdenseliten i langrenn inntar byens gater. Sprinten er blitt en fast opptakt til den store holmenkollhelgen.

Nå drømmer Oslos ordfører om å skape en fast tidagers folkefest i og rundt hovedstaden, hvor verdenscupkonkurranser i alle de store snøidrettene arrangeres.

Et årlig mini-mini-OL i verdens skihovedstad, altså.

Verdens fremste innen langrenn, skiskyting, hopp, kombinert, snowboard og friski har ofte den norske hovedstaden som stoppested i løpet av en sesong.

  • Min tanke er å utfordre idretten til å se på om vi kunne binde sammen flere av disse aktivitetene, så det ikke bare blir enkelthendelser, men at det ble en Oslo-festival eller en Holmenkollfestival. Så nå går min oppfordring ut til idretten. Ikke bare tenk på dere selv, men tenk på helheten og se om vi kan få til et samarbeid, sier Stang.

Har anleggene

Etter at ideen om et vinter-OL i Oslo i 2022 falt i grus, tror Stang det er sjansen for olympiske leker i Norge i overskuelig fremtid er veldig liten.

  • Da må vi se om vi kan lage en annen form for festival, og da tenker jeg utelukkende med bruk av eksisterende anlegg. Nå er det veldig bra i Wyller, og det er veldig bra her i Kollen, sier Stang, som minner om at Oslo har "verdens beste afterski-anlegg" nede i sentrum.

Han ser også gjerne at alpint blir en del av programmet.

  • Norefjell kan ta fartsdisiplinene, slalåm og storslalåm kan vi få til i byen.

Vanskelig for å samarbeide

Det største skjæret i sjøen er trolig at en slik festival krever samkjøring mellom flere av de store særforbundene.

Vegard Ulvang er leder av langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Han sier at tanken om en vintersportfestival i Oslo er "ingen dum idé", men vet at samarbeid på tvers av organisasjonene kan by på problemer.

  • Samkjøring av terminlistene er hovedutfordringen, og det er to forbund hvor det ikke er en historie for å samarbeide veldig godt, sier han, og sikter til FIS og IBU.

Hoppuka og Tour de Ski

I Holmenkollen kan ikke langrenn og skiskyting arrangeres samme helgen på grunn av sikkerhetshensyn rundt skytingen og plassmangel til både konkurranser, trening og oppvarming for så mange løpere.

  • To helger på rad kan gå med litt fleksibilitet. Det vil sikkert også spare arrangørene i Kollen for penger, sier Ulvang.

Lignende ideer har vært luftet tidligere, men det har aldri blitt en realitet.

Brettkjørerne blir med

Fabian Stang trekker frem Hoppuka og Tour de Ski som to store, faste arrangementer som Oslo kan se til for å hente inspirasjon.

Begge har FIS som eneste arrangør.

  • Det vi vet er at alt som er innarbeidet og kommer på kalenderen år etter år er sikre. Tre— og femmila i Kollen, med sin over hundre år lange historie, står fjellstøtt på terminlisten, sier Ulvang.

I Snowboardforbundet håper de drømmen om X-games i Oslo neste år skal gå i oppfyllelse etter at kommunen bevilget 42 millioner kroner til prosjektet.

Generalsekretær Lisa Mari Watson synes tanken om en internasjonal vinterfestival i Oslo høres spennende ut.

  • Det er vi selvfølgelig positive til. Det er viktig at den organiserte idretten blir med i prosessen for å få det til, sier hun.

Stort potensial

Anders Besseberg, president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) ser også utfordringer med å få terminlistene til å gå opp.

Samtidig mener han Norge må tenke kreativt for å øke publikumstilstrømningen.

  • I skiskytingen ser vi at Östersund og Holmenkollen har slitt litt de siste årene med å lokke publikum til arenaen, mens mange av de andre arrangørstedene sydover i Europa lykkes veldig. I Norge har vi toppløpere i både hopp, langrenn og skiskyting, og har et vesentlig større publikumspotensial enn vi får tatt ut i dag, sier Besseberg.

Han sier FIS og IBU tidligere har diskutert muligheten til å få til felles verdenscupfinaler, men at dette har vist seg vanskelig.

Besseberg tror imidlertid at en vintersportfestival kan være en fin mulighet til både samarbeid og til å øke interessen rundt sportene.

  • Det er ikke nok å legge det til to helger etter hverandre, det må settes i verk en del andre tiltak i tillegg. Der kan et samarbeid gi mange felles fordeler.

Om ikke det er mulig å få til hvert eneste år, tror Besseberg forbundene vil klare å få det til flere ganger i løpet av en fireårsperiode om de går inn for det.