Lørdag møtes TUIL og Finnsnes på TUIL Arena. Vinner TUIL er «Dalingan» hele syv poeng foran Finnsnes på andreplass. Vinner Finnsnes, er det bare ett poeng opp førsteplassen i 2.-divisjon.

– Det blir så klart en toppkamp tidlig i sesongen, men det er nok av tid i etterkant å ta igjen et forsprang. Vi koser oss med situasjonen og har startet sesongen bra. På tross av at TUIL har startet fantastisk, er vi rett i hælene på dem. Jeg er fornøyd om gapet ikke blir større, men vi ønsker selvfølgelig å vinne, sier «Bummen».

– Men målsettingen vår i år er topp syv, slik at vi også er med i den nye 2.-divisjon neste år, understreker han.

Takket nei til TUIL

iTromsø møter «Bummen» i sentrum. Han har nettopp vært i Tromsdalen der han kombinerer 50-prosentstillingen sin som Finnsnes-trener med jobb på fotballinja på Tromsdalen vgs.

Men det hele kunne vært annerledes. I 2011 fikk han et tilbud som hovedtrener i TUIL.

– Jeg hadde et tilbud fra TUIL, men valgte Finnsnes. De ville det mer, og TUIL var litt i den samme «rytmen».

– Mange har gått den skolen, som Per-Mathias (Høgmo), Truls (Jenssen) og Tore (Rismo). Det var nok en naturlig vei å gå, men det var noe med engasjementet til Finnsnes, og jeg visste også at jeg hadde masse å lære som trener – selv om jeg hadde spilt fotball i 25 år, fortsetter TIL-legenden.

Kontrakten med Finnsnes går ut etter årets sesong. Samtaler om forlengelse skjer «etter sommeren en gang».

– Det er kanskje bare TIL i Nord-Norge som kan lokke deg fra Finnsnes?

– Ja, det kan du gjerne si. Dette er mitt sjette år her nå, og jeg bruker så mye tid på det at jeg ønsker å gjøre det profesjonelt. Ambisjonene er jo der, men hvor det blir vet man ikke, sier «Bummen» – som har vært koblet til TIL ved flere anledninger de siste årene.

– Jeg har familie og en frue, som har en viktig jobb her som gjør at vi fortsatt bor i Tromsø, men det er ikke usannsynlig at vi flytter på oss om et år eller to for å prøve ut fotballbiten, sier «Bummen» til iTromsø.

Tøff satsing

Da han overtok Finnsnes – eller FIL som klubben kalles lokalt – var klubben et middels 3.-divisjonslag. Nå er klubben et topplag i 2.-divisjon, noe som gjør Johansen stolt.

– Ja, definitivt. Vi har fått bra resultater og har løftet hele klubben på et helt annet nivå, sier 46-åringen.

Finnsnes har fått et rykte på seg som et slags lokalfotballens Manchester City – som henter spillere over en lav sko og betaler de meget godt. City-sammenligningen kjenner man seg ikke igjen i på Finnsnes. Satsingen er i alle fall bærekraftig.

– På fjorårets budsjett gikk Finnsnes med 300.000-400.000 kroner i overskudd, og det er ikke så mange klubber som går i overskudd. Vi bruker ikke mer enn det vi har, og klubben drives godt. Og vi er langt fra ledende på budsjett i denne divisjonen, understreker 46-åringen – og viser til at TUIL har hentet flere spillere fra Finnsnes, som for eksempel Lars Henrik Andreassen og Anders Jenssen.

3-5-2

Samtlige spillere i Finnsnes-stallen, bortsett fra Christian Arnesen, Tobias Schjetne (tromsøværingen som er i praksis på Finnsnes) og fire juniorer, bor i Tromsø. En slik satsing har vært helt nødvendig for å få klubben opp på det nivået den er i dag, slår «Bummen» fast.

– Det har ikke vært jobbet strukturert nok tidligere i FIL, men det er en del av planen til Finnsnes å utvikle spillere som er gode nok. Det jobbes godt nå i Finnsnes etter at vi har fått en heltidsansatt sportslig leder (Jan Tore Bakli) for yngres avdeling. Gapet kommer til å bli tettet, og et overordnet mål for klubben er å ha innslag av lokale gutter, sier Johansen.

Lørdag kommer hans Finnsnes til Dalen i en «unorsk» 3-5-2-formasjon.

– Det er grunnformasjonen vår, ja. Vi har begynt å mestre den bra. Spillerne liker det, og man må alltid tilpasse systemet ut fra det man har av spillere, mener Bjørn Johansen.