LA MANGA (iTromsø): Spillere, trenere og styreledere har gjennom sesong etter sesong i TIL blitt byttet ut en rekke ganger. På sidelinjen gjennom tusenvis av treninger og hundrevis av kamper har Gunnar Grindstein vært folkets stemme inn på Alfheim.

— Jeg er privilegert som gjennom mange år har fått lov til å reise rundt med TIL, slik som her på La Manga, og hatt mange opplevelser med klubben, sier Gunnar Grindstein til iTromsø.

Han har opplevd TIL både på godt og vondt gjennom årene som har gått.

— I TIL har alltid vært slik at man har hatt tilgang på spillere etter trening og kamper. Slik sett har det vært åpent hele veien. I perioder har derimot TIL-ledelsen vært altfor lukket - med en «ingen kommentar»-kultur og der lokalmedia blir sett på som «ulver», sier Grindstein, som ikke legger skjul på at det periodevis har vært tøffe tak.

— Når det har gått dårlig sportslig og jeg har hatt en rolle der man skulle mene noe om det som skjer i klubben, har man kjent på det. Å skrive at en trener må gå av, slik jeg har gjort flere ganger, og dagen etter gå på Alfheim å se vedkommende i øynene, har ikke vært så lett, sier Grindstein.

Han har alltid hatt som prinsipp at det han har skrevet «alltid må være riktig og korrekt, og ikke slurve med fakta».

Ville avsette naboen

Han trekker fram avgangene til TIL-trenerne Håkan Sandberg og Trond Johansen, som til alt overmål bodde rett ved Grindstein den gangen.

— Trond bodde rett over gata, og Håkan holdt til i nabohuset da jeg med noen års mellomrom skrev at deres tid burde være ute som TIL-trener. Håkan og jeg hadde en profesjonell dialog, men det var verre med kona, sier Grindstein, som ofte tenkte på at det var mennesker involvert.

— Like fullt: Da jeg skrev disse tingene, var det fordi jeg tenkte på hva som var best for TIL, og det var det som veide tyngst, sier Grindstein.

En episode han aldri kommer til å glemme var da stjernespissen Sigurd Rushfeldt boikottet Nordlys under cupfinalen i 1996 på grunn av en kommentarartikkel Grindstein hadde skrevet om spissens fremtid på Alfheim.

— Boikotten varte til over cupfinalen, og det var ikke noe særlig å stå i pressesonen etter kampen og ikke kunne intervjue Sigurd. Noen uker senere møttes vi og snakket ut om det, sier Gunnar Grindstein, som understreker at han i dag har et godt forhold til TIL-legenden.

— Dette var før nettets tid, og jeg fikk faks fra folk som takket meg for å skrive det som alle på Alfheim så med Sigurd.

Møtte favorittlaget

Opplevelser av den langt mer positive arten tar 54-åringen også med seg, noe som «overskygger de negative episodene».

LONDON: Sammen med Bjørn "Bummen" Johansen kommenterte Gunnar Grindstein Tottenham-TIL i 2013. Foto: Privat

— Europacupkampene med TIL har vært fantastiske. For meg som Tottenham-supporter gjennom mange tiår var det spesielt å kommentere kampen mot TIL i London i 2013. Det kommer jeg aldri til å glemme. TIL-supporter blir han dog ikke.

— Så mange år som jeg har jobbet med klubben vil jeg jo at de skal gjøre det bra, men jeg er ikke den som går på kamp med skjerf. Men jeg er fra Nord-Norge og håper klubben lykkes, og det er artigere å jobbe med dem når det går bra enn dårlig.

- Hvordan holder du oppe motivasjonen og driven for å jobbe videre med TIL etter så mange år?

— Trivselen i jobben som sportsjournalist har betydd mye. Du får jobbe med noe du brenner for, og det blir tett opp mot en livsstil. Man er så interessert i stoffområdet at det nesten ikke er som jobb.

- Har du ofte tenkt på å jobbe med andre ting enn sport?

TYRKIA: Her kommenterer Gunnar Grindstein Besiktas-TIL foran 60.000 tilskuere. Foto: Privat

— I NRK, der jeg nå er ansatt , gjør jeg en del annet enn bare å dekke sport. Variasjonen er noe jeg setter stor pris på. I 2005 var jeg nyhetsredaktør i Nordlys i noen måneder, men måtte tenke meg om og lot magefølelsen bestemme hva jeg skulle drive med, og da gikk jeg tilbake til å være sportsleder, sier Grindstein. Myten om at sportsjournalistikk ikke er en ordentlig jobb, er noe Grindstein har fått høre gjennom årene.

— Da jeg valgte å gå tilbake til sportslederjobben i Nordlys, snakket jeg med en del folk. Flere rådet meg av karrieregrunner til å fortsette som nyhetsredaktør. Jeg tenker derimot at jeg vil jobbe med det jeg vil trives best med, slår vesterålingen fast.

Faks og diktafon

Samfunnsfagutdannede Grindstein skjønte tidlig at det var sportsjournalistikk som lå hans hjerte nærmest. Journalistkarrieren fikk sin spede start hjemme på Sortland i 1976. Siste året på ungdomsskolen, 15 år gammel, ble Grindstein hyret inn som sportsfrilanser for Lofotposten. Via Bladet Vesterålen og Bodø-avisen Nordlands Framtid endte han i november 1989 opp som sportsjournalist i Nordlys. Fra 1996 til 2009 var han, med unntak av ett år, sportsleder i den samme avisen. Da tok han det som på fotballspråket kalles en overgang til NRK der han i dag jobber med både sport og ikke minst som nyhetsanker hver tredje uke på flaggskipet «Nordnytt».

I AKSJON: Gunnar Grindstein følger TIL tett for NRK med både tekstsaker og videoreportasjer året rundt. Foto: Rune Robertsen

— Som i dag var TIL viktig da jeg startet på min første sesong med dem i 1990. Allerede da var vi med klubben til utlandet på treningsleir. De første årene reiste vi til Kypros, sier Grindstein, sittende i solen på en kafé i spanske La Manga. Det er et sted han har vært for å følge TIL «opp mot 15 ganger».

— Å dekke TIL den gangen sammen med Nordlys-kolleger som Terje Morken, Roger Ingebrigtsen og Are Medby var utrolig morsomt. Den gang eksisterte heller ikke internett, så det er helt merkelig å se tilbake på hvordan utviklingen har vært, sier Grindstein.

— Det har vært en revolusjon på alle måter, ikke minst teknisk. Vi leverte i starten manus på faks og diktafon. På Kypros måtte vi inn i veggen på hotellrommet og finne telefonkontakten. Skru opp den, og ha med en krokodilleklype som ble festet på ledningen og inn i datamaskinen. Fikk man da summetone, var alt i orden, sier Grindstein med et smil.

Tre om Gunnar:

Ruben Yttergård Jenssen: - Gunnar er en veldig dyktig journalist. Han er faglig flink, og veldig interessert. I tillegg er han veldig hyggelig.

Steinar Nilsen: - Gunnar har vært en fagmann som har tatt debatten, og ofte skapt den. Han var i sin tid i Nordlys ofte svært kritisk, og la lista høyt for hva som var godt nok, men også dyktig på å bygge profiler. Gunnar ble likt i miljøet på grunn av at han sto for det han mente, og aldri vek fra sine meninger.

Bård Flovik: - Gunnar er etterrettelig, kunnskapsrik og god på å skaffe seg kilder. Han er også troverdig i framstillingen av sakene sine.