Et par-tre timer før han skulle melde seg til tjeneste hos Egil Drillo Olsen i Sandefjord, hvor landslaget samles før Danmark-kampen, dukket Brede Hangeland opp på Norges Røde Kors' hovedkontor i Hausmannsgate i Oslo.

Med seg hadde han en tradisjonelt overdimensjonert sjekk pålydende 200.000 kroner. Generalsekretær Børge Brende smilte og tok i mot.

Bestemte på vegne av de andre

Hangeland tok ansvar sammen med resten av spillerutvalget til Drillos beste menn og bestemte seg for at det er jordskjelv— og tsunamiofre i Japan som skal få et betydelig beløp.

Pengene kommer ikke direkte fra spillernes lommer, men via sponsorere og støttespillere til fotballforbundet. Hvert år på denne tiden sørger fotballspillere med flagget på brystet for at en veldedig organisasjon får et betydelig innskudd på kontoen.

Denne gang ble det Norges Røde Kors og pengene er øremerket hjelpearbeid i Japan.

- Vi skal spille en veldig viktig landskamp på lørdag, men det er andre ting som er vel så viktig som fotball, sier Brede Hangeland til Aftenposten.

Sterkt inntrykk

Jordskjelvet og den påfølgende tsunamien har gjort inntrykk på både Brede Hangeland og de andre spillerne på landslaget. I hvert fall de han har snakket med. Kapteinen nøyde seg med å kontakte John Arne Riise, Henning Hauger og Jon Knudsen i spillerutvalget. Han tror ikke det skal skape problemer at de har tatt beslutningen på vegne av de andre spillerne på laget.

- Dette var ikke et vanskelig valg. Slik katastrofer skjer ofte i land som ikke har mye fra før. Denne gangen skjedde det i et land som er et av verdens mest utviklede industriland, men likevel er hjelpebehovet stort. Omfanget av katastrofen gjør at man ikke kan unngå å bli påvirket av dette, sier Hangeland.

Imponert

Generalsekretær i Norges Røde Kors, Børge Brende, er imponert av engasjementet til Norges fotballspillende helter.

- At de viser at de bryr seg har stor betydning. Dette viser at dette landslaget ikke bare er ett av verdens beste på banen, sier Børge Brende.

Han mener at landslagsspillernes gave til de japanske tsunamiofrene har en dimensjon ut over de 200.000 kronene.

— Dette er et viktig signal om at vi støtter dem i en vanskelig periode. Det er viktig å vise Japan at de ikke står alene når katastrofen rammer, sier Børge Brende.