Med mange av de største profilene på sidelinjen, vil Norge få en nesten umulig oppgave i superliga-finalen i EM for lag i friidrett i Russland i helgen.

Basert på en såkalt papir-landskamp med hver nasjons besteresultater, ender Norge sist – med Finland og Sverige på plassene foran.

— Vi må iallfall prøve å slå en av våre nordiske naboer, sier Nilsen.

Tre lag rykker ned

Men selv om nyopprykkede Norge skulle lykkes med å slå både Sverige og Finland, vil heller ikke det være nok til å forhindre nedrykk. Tre av 12 lag skal nemlig ned, og da må Norge også slå et av de andre europeiske landene.

— Ut fra hva papirlandskampen viser, er det sannsynlig at det i så fall blir Hviterussland, sier Nilsen.

Ikke slått på forhånd

- Så dere kalkulerer med nedrykk?

— Det dummeste vi kan gjøre er å ta det for gitt at det blir slik. Det blir vanskelig, men vi må kjempe om hvert eneste poeng. Vi må se på dette som en fantastisk mulighet til å levere gode enkeltresultater, og smake på nivået med de beste i Europa, svarer Nilsen.

— Vi er ikke slått på forhånd. Samtidig må vi ha en viss realisme. Skulle vi klare dette, ja da blir jeg mektig imponert, legger han til.

Henrik Ingebrigtsen har pådratt seg en betennelse i en tå, og blir ikke med. Nå er det klart at Jaysuma Saidy Ndure også må stå over grunnet en vond rygg.

Norna-Salhus-sprinter inn for Ndure

Dermed er det duket for landslagsdebut for unge Salumu Kashafali fra Norna-Salhus. 22-åringen har satt pers på 100-meteren i år, med 10,49, og er klar for U-23-EM. Han skal også delta på stafetten over 4 x 100 meter.

Dermed er hele 10 utøvere fra Hordaland med på laget som skal til Russland.

— Et tegn på at det jobbes godt i klubbene i vest, sier Nilsen.

Norna-Salhus alene har med tre utøvere. Sven Martin Skagestad er tatt ut både i kule og diskos, mens Josh-Kevin Ramirez Talm skal løpe 4 x 400 m stafett.

Tror på Isabelle Pedersen

Isabelle Pedersen løper imidlertid for BUL-Oslo. Hun er en av dem Ronny Nilsen håper skal stå frem i helgen.

NORSK HÅP: Isabelle Pedersen. Foto: ARNE HOLE

— Hun mangler ikke mye på å ta VM-kravet. Dette kan være en gylden mulighet for henne. Her får hun skarp konkurranse, sier Nilsen.I så fall må hun løpe 100 m hekk på 13,00 eller bedre. Persen er 13,04. Ronny Nilsen mener helgens superligastevne er en mulighet utøverne må bruke til å vise seg frem.

— Det er et ungt lag, med 13 debutanter. Flere har allerede klart kravene til U-23-EM i Tallinn om tre uker. Der får vi en stor tropp, sier han.

På kvinnesiden regner han Ezinne Okparaebo og Karoline Bjerkeli Grøvdal som frontfigurer.

Jakter VM-krav

— Ezinne er blant de mest erfarne og vil gå foran. Men også hun må løfte seg. Håpet er at hun skal løpe under VM-kravet (11,33), sier Nilsen.

Blant det som har gledet ham mest så langt i sesongen, er Karoline Bjerkeli Grøvdals 5000 m på Bislett. Der løp hun fem sekunder under VM-kravet. Hun har også satt pers på 1500 meter, med 4.12. — Hun er definitivt en løper i god utvikling. Etter mange år med skadeproblemer er det kjekt at hun nå endelig får vist hva som bor i henne.

Han trekker også frem Trine Mjåland, som mangler bare syv tiendedeler på å klare VM-kravet på 800 meter.

På herresiden er det ikke lett å få øye på nye frontfigurer når Andreas Thorkildsen og Henrik Ingebrigtsen er vekke.

KJEMPETALENT: Karsten Warholm. Foto: NTB Scanpix

— Da er jeg nesten fristet til å dra frem Karsten Warholm, sier Nilsen. 20-åringen fra Ulsteinvik ble verdensmester i mangekamp for U-18-klassen i 2013. I Russland skal han delta i fire øvelser. 400 meter, lengde og begge stafettene.- Han er tøff i hodet og liker denne formen for matching. Han kan fort bli inspirert til å sette norsk rekord på 400 meter i et felt som dette, mener Nilsen.