OSTRAVA: I Ostrava er det en nordmann som får litt mer oppmerksomhet enn alle de andre tilsammen.

Den tidligere Storhamar-spilleren forlater russisk hockey mens han er på topp. Nylig var han en av SKA St. Petersburgs mest sentrale spillere da de vant Gagarin Cup. Nå spiller han VM for Norge i Tsjekkia.

Går kraftig ned i lønn

Neste sesong er han tilbake i Stockholm og Djurgården. Klubben hvor han bygde seg opp som en spiller med internasjonalt snitt. Russiske KHL lønner sine beste spillere godt. I Djurgården vil han gå ned til en lønn som er rundt 10–20 prosent av det han har tjent i russisk hockey de siste årene.

— Det er stor forskjell ja. Men det er ikke penger jeg har fokus på nå. Jeg vil ha mer tid til familien og det er enklere når du spiller i Europa. Jeg har vært mye borte de siste seks årene. Nå vil jeg bidra litt mer hjemme, forteller han dagen etter at han ble tomålsscorer mot Russland.

En snill fyr

Akkurat det er et karaktertrekk som er typisk for Thoresen dersom vi skal tro hans gode venn og kaptein på landslaget Ole Kristian Tollefsen.

— Patrick er en som er usedvanlig snill mot sine nærmeste. Samtidig er han målbevisst og han har satset hardt på hockeyen, sier Tollefsen til Aftenposten.

Akkurat det siste kan landslagssjef Roy Johansen skrive under på.

— Thoresen har vært en som har stått i det hele veien. Han er en vinnertype i den forstand at han aldri har gitt seg. Han har gått på og tatt steg for steg. Han reiste ut tidlig og forbannet seg på at han skulle utvikle seg, sier Roy Johansen om hockeyspilleren Thoresen.

Den største stjernen

Siden høsten 2011 har han spilt i SKA i St. Petersburg. Da hadde han allerede spilt to sesonger i russisk hockey (Salavat Yulaev Ufa). Når Mats Zuccarello er opptatt med NHL (nå også skadet), er 31-åringen den eneste internasjonale stjernen på det norske VM-laget. Journalister som setter opp sine lister over de 10–20 største spillerne i dette VM, har bare en nordmann som er nærheten av å komme med.

Selv er han mer beskjeden.

— Jeg synes vi har flere gode spillere som også har gjort det bra utenfor Norge. Men jeg prøver i hvert fall å være en leder der ute og ta tak så godt som jeg bare kan, fortalte han mens de andre spillerne i går gikk gjennom sine morgenrutiner på isen.

Tollefsen selv hadde tatt seg fri dagen etter nederlaget mot russerne.

— Vi har flere spillere som er opp mot Thoresens nivå. Men Patrick er en stjerne fordi han har vært der såpass lenge. Han har vunnet Gagarin Cup to ganger og er veldig anerkjent spiller i KHL, sier Roy Johansen.

Forbildet Thoresen

Treneren kunne godt tenkt seg å henge Thoresen opp i glass og ramme som inspirasjon for norske hockeyspiller.

— Han er en usedvanlig god rollemodell. Man kan lære noe av ham når det gjelder å takle motgang. Han er en idrettsutøver s om ikke gir opp. Det han har fått til, står det virkelig respekt av, sier landslagssjef Roy Johansen.

Han kommer til å få sjansen til å være forbilde for unge norske spillere etter hvert. Når han gir seg i Djurgården er det en norsk klubb han kunne tenke seg å spille for.

— Jeg har sagt det flere ganger at jeg kunne tenke meg å avslutte i Storhamar. Det er klubben hvor jeg vokste opp. Så spørs det om jeg holder nivået når den tid kommer, sier 31-åringen.