Skiforbundene i Norge og Sverige innser at lange løp med intervallstart er en saga blott.

Femmila, aller helst i Holmenkollen, er en begivenhet som står norske langrennshjerter nær.

Nostalgikerne har imidlertid slått et slag for å gjeninnføre femmiler med intervallstart, på bekostning av dagens ordning, der utøverne starter likt, og som regel gjør opp om seieren på de siste kilometerne.

Det er langt fra bare konservative sofaentusiaster som har ønsket dette.

Representanter for skiforbundene i Norge og Sverige har gjennom flere år jobbet for å få femmiler med intervallstart tilbake på programmet i verdenscupen og store mesterskap, skriver den svenske avisen Aftonbladet.

Når langrennskomiteen og verdenscupkomiteen i det internasjonale skiforbundet møtes i juni, vil imidlertid ikke de to svenske representantene, Niklas Jonsson og Per Elofsson, foreslå å forandre gjennomføringen av tremila for kvinner og femmila for menn.

Svenske Per Elofsson vant femmila i klassisk stil i Holmenkollen i 2001. De siste årene har Elofsson forgjeves jobbet for å introdusere lange løp i intervallstart på nytt i verdenscupen. Foto: NTB SCANPIX

— EBU (European Broadcasting Union, som eier TV-rettighetene, journ. anm.) kommer til å beholde det sånn frem til år 2020. Da har det gått nesten 20 år uten tradisjonell start, så hvordan skal vi få det inn igjen? Vi har besluttet å ikke gå videre med saken, sier Niklas Jonsson til Aftonbladet. - Dere gir opp kampen nå?

— Ja. Har det gått 20 år, har løperne knapt sett intervallstart på TV engang.

Det er de kommersielle interessene, først og fremst representert ved EBU, som skal ligge til grunn for at FIS har tviholdt på fellestarten. Det til tross for at 70 prosent av løperne stemte for intervallstart på tre- og femmil i 2013.

Skinstad: — Ikke i nærheten av flertall

Skiforbundets langrennsjef Åge Skinstad er Norges representant i verdenscupkomiteen, som er en underkomité til langrennskomiteen i FIS, der Vegard Ulvang er leder.

Skinstad forteller at de norske utøverne har vært positive til intervallstart på femmil- og tremmil.

Langrennssjef i skiforbundet Åge Skinstad forteller om at det ikke er i nærheten av å være flertall for intervallstart på de lengste løpene. Foto: NTB SCANPIX

— De siste gangene det har vært diskutert, har utøverne vært entydige på at de ønsker det, ikke på alle femmiler, men på enkelte, kanskje spesielt i Holmenkollen. Men det har ikke vært noe i nærheten av flertall i FIS, sier Skinstad til Aftenposten.- Grunnen til det er at fellestart er mye lettere å skjønne for et bredere publikum, selv om det ikke er noe problem for nordmenn å skjønne det, sier Skinstad.

Skinstad understreker at det ikke er han selv som bestemmer Norges standpunkt i slike saker.

— Vi forankrer det i hele langrennsorganisasjonen, sier han.

Dermed virker det sannsynlig at VM i Val di Fiemme i 2003 ble det siste mesterskapet der de lengste øvelsene gikk i intervallstart. Da vant Olga Zavjalova kvinnens tremmil, mens Martin Koukal vant herrenes femmil.

NB. I Ski-NM i Harstad i mars skal tremmila for kvinner og femmila for menn arrangeres som intervallstart.