I et intervju med svenske Aftonbladet ble FIS-legen Rasmus Damsgaard sitert på at medaljevinnere fra ski-VM i Val di Fiemme for to år siden var dopet.

Det fikk Marit Bjørgen – som vant fire gull og ett sølv i Val di Fiemme – til å reagere.

Rasmus Damsgaard er FIS-lege og mener at dopere slapp unna i Val di Fiemme. Foto: Dag W. Grundseth

– Jeg blir irritert og frustrert. Det han holder på med, er rene spekulasjoner. Han har ikke noe konkret å komme med. Om han hadde hatt det, ville det vært annerledes. Nå blir jeg bare forbannet på disse spekulasjonene. FIS skal være for ren idrett, men skaper dopingsjefen til forbundet bare spekulasjoner rundt noe det ikke finnes bevis for, sa Bjørgen til Expressen.

Damsgaard: – Misforståelse

– Alle vi som sto på pallen under VM i Val di Fiemme blir anklaget. På kvinnesiden var det stor norsk dominans, så Damsgaard peker jo på oss, la Bjørgen til.

Nå sier imidlertid Damsgaard at det hele dreier seg om en misforståelse.

— Som vanlig er kommentaren i avisen baser på en misforståelse, skriver Damsgaard i en epost til Aftenposten.

Dansken mener han har blitt feilsitert av Aftonbladet.

— Her er det jeg sa: «Sannsynligheten for å finne tidligere positive tester i ALLE IDRETTER etter lagring OG forbedret analyseteknologi de siste årene, har økt», skriver Damsgaard.

Han avviser dermed at han noen gang har antydet at medaljevinnere fra VM i 2013 var dopet.

– Irritert, frustert og forbanna

Ramsus Damsgaard trakk spesielt frem proteindopet HIF-1-alpha. Når proteinet blir injisert i musklene, øker dannelsen av nye blodårer, som igjen gir musklene mer oksygen og mer krefter. Foreløpig henger dopingjegerne etter, og ifølge Damsgaard vil det ta to til tre år før man har mulighet til å oppdage det.

— Ja, jeg har hørt rykter om at idrettsutøvere eksperimenterer med det, sa FIS-legen.

Uttalelsene om doping fra FIS-legen Rasmus Damsgaard, får Marit Bjørgen til å reagere. Foto: NTB scanpix

Ingen navn blir nevnt i forbindelse med påstandene fra Damsgaard, men utøvere fra Norge, USA, Russland, Kazakhstan, Polen, Sveits og Canada tok medaljer i løpet av mesterskapet i Italia.Også Maiken Caspersen Falla, som tok en bronsemedalje i Val di Fiemme-VM, synes påstandene er ubehagelige.

– Man føler seg utpekt og man bli mistenkeliggjort og jeg føler det er veldig urettferdig, sier Maiken Caspersen Falla til Expressen.