TOBLACH (adressa.no): Som førstemann i verdenscuphistorien vant Aleksej Poltoranin i dag en Tour de Ski-etappe i klassisk stil kun ved å stake. Nå varsler tidligere renndirektør i det internasjonale skiforbundet (FIS), og nåværende kommersiell direktør i samme organisasjon, Jürg Capol at klassisk langrenn på toppnivå kommer til å dø ut.

Kun et tidsspørsmål

— Det blir bare skøyting i fremtiden. Som konkurranseform på høyeste nivå er det bare et tidsspørsmål, sier Capol til adressa.no.

Under verdenscuphelga i Davos før jul kom et tydelig signal. Da valgte Dario Cologna, Petter Northug og Calle Halfvarsson å stake rundt hele klassiskløypa. Cologna gikk inn til tredjeplass. I dag brøt altså Poltoranin en ny barriere.

— Hvis alle staker blir det vanskelig for klassisk teknikk. I Davos ble den beste uten smurning nummer tre. I dag vant han. Hadde det ikke vært et nytt løp i morgen tror jeg flere ville ha valgt å stake, sier Capol.

Det bekrefter Petter Northug til adressa.no:

— Jeg skulle gjerne ha staket, men kunne nesten ikke gjøre det når det er et så langt løp i morgen. Jeg merket i Davos at det koster å stake.

Ser positive effekter

Capol ser at nedleggelse av klassisk langrenn som konkurranseidrett kan være positivt.

— Ungdom som satser på langrenn i dag må ha ett par skøyteski og ett par klassiskski. Etter hvert trenger de kanskje flere par. De må ha to par sko og kanskje også skiatlon-støvler. Når du ser hva en 14-åring trenger i dag, så kan dette være en billig løsning.

Dette argumentet får støtte hos lederen i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang:

— Det hører med til bildet at det er dyrt å være skiløper i dag, med to par ski, staver og sko. Du vil kutte utgiftene til det halve for de som driver med barneidret, sier han til adressa.no.

Én disiplin i fremtiden

Tøffere løyper med brattere bakker er et virkemiddel for å forhindre ren staking i klassiskrenn. Capol mener dette kun bidrar til å utsette endringen som vil komme.

— Det blir bare én disiplin i fremtiden. Om det skjer om åtte eller ti år vet jeg ikke. Utviklingen går fort, sier han til adressa.no.