TOBLACH/OSLO: For fjerde konkurransedag på rad ble det norsk seier i Tour de Ski. For Marit Bjørgen dominerer Touren totalt, og vant som hun ville også på onsdagens 5 kilometer i Toblach.

Nærmest kom Therese Johaug, som var ti sekunder bak Njørgen i mål. Heidi Weng fulgte på plassen bak, 13 sekunder bak Rognes-ekspressen.

Trippelt norsk etter en ny, norsk jubeldag i sporet.

Disse tre løperne er også de samme som ligger på de tre første plassene i sammendraget. Med Bjørgen på topp i suveren stil.

— Det er ubeskrivelig. Formen er helt perfekt, og beina blir ikke trøtte, sa Bjørgen da hun ble intervjuet på engelsk på stadion etter målgang.

- Gjør jobben min

Bjørgen har vunnet de seks siste konkurransene hun har stilt opp i. Det har aldri skjedd før.

— Ting stemmer, skiene er gode, og jeg gjør jobben min. Jeg ligger foran skjema her i Tour de Ski. Det har gått over all forventning. Det gir meg en trygghet å ha den ledelsen jeg har, sier Bjørgen til norsk presse i Toblach.

— Hva betyr disse resultatene for deg?

— Det gjør godt for selvtilliten og hodet. Det er artig, spesielt ettersom Tour de Ski er ett av mine mål denne sesongen. Sånn sett er jeg veldig fornøyd, sier skidronninga.

Weng gleder seg til å se Bjørgen feire

Therese Johaug tok ledelsen da hun gikk i mål etter sine fem kilometer. Men bak jaget både Heidi Weng og Marit Bjørgen.

Weng maktet ikke å tukte Johaug i mål. Hun havnet 2,3 sekunder bak. Men da langrennsdronninga Bjørgen gled inn på stadion var det ingen som var i tvil om hvor seieren skulle havne.

Therese Johaug tapte ytterligere terreng til Marit Bjørgen i Tour de Ski på onsdagens 5 kilometer. Foto: NTB Scanpix

— Det er ikke noe å gjøre med mor-Bjørgen, sa Johaug til NRK etter rennet. Hun smilte, og mener det hele er avgjort.- Marit er i kanonform, så vi bak får kjempe om 2. plassen. I dag gikk jeg et godt skirenn rent teknisk. Det var planen før start, så det er jeg fornøyd med. I morgen er det jaktstart, så planen er å prøve å hente litt tid på Heidi som går ut rundt 40 sekunder foran meg, sa Johaug.

Hun går ut som nummer tre i morgen. Foran seg har hun Heidi Weng. Hun starter halvannet minutt bak Bjørgen.

— Marit er så suveren. Det er moro. Jeg gleder meg til hun kan stå øverst på pallen. Det har hun fortjent. Jeg koste meg ute i løypa i dag. Jeg ble ikke stiv, og tok innpå Therese mot slutten. Men jeg åpnet litt rolig, oppsummerte Weng da hun ble intervjuet av NRK.

Og Bjørgen selv, som ingen ser ut til å være i stand til å røre, bare smilte.

— Ting går veldig lett. I morgen går jeg ut og får bare gå mitt eget løp. Det er litt vann mellom båtene bak meg også, så det kan være en fordel for meg, sier Bjørgen til kanalen.

Har trolig avgjort alt

Før starten på dagens 5 kilometer klassisk i Tour de Ski, ledet Marit Bjørgen med ett minutt og 11 sekunder på Heidi Weng, som lå på 2. plass før onsdagens renn.

Bjørgens antatt argeste utfordrer i sammenlagtkampen, Therese Johaug, lå hele to minutter bak Rognes-ekspressen. På en 3. plass. A

Johaug tapte mye tid til Bjørgen da hun røk ut av tirsdagens sprint etter kvratfinalen, mens Bjørgen vant lekende lett.

Heidi Weng ble nummer tre på 5-kilometeren i Tour de Ski onsdag. Hun ligger halvannet minutt bak Marit Bjørgen i sammendraget.

Etter onsdagens 5 kilometer leder hun med to minutter og 15 sekunder på Johaug, som er en slags favoritt opp monsterbakken på den siste etappen. Men selv ikke en Johaug i superform opp alpinbakken på Tourens siste dag kan gjøre noe med Bjørgens ledelse. Bjørgen uttalte tidligere i Touren at hun ønsket ett minutts forsprang før den avgjørende bakken. Nå kan det se ut som alt er avgjort allerede.

— På en normal dag opp den bakken skal det bli vanskelig å ta meg igjen med denne ledelsen. Men det er altfor tidlig å si om det er avgjort. Det skal gåes flere renn før vi er ferdig og mye kan skje, sier Bjørgen.

Ingvild Flugstad Østberg reiser nå hjem fra Tour de Ski i henhold til planen. Hun skal forberede seg til VM i Falun senere i vinter.