England's captain John Terry shouts to his team ahead of the international friendly soccer match between England and Sweden at Wembley Stadium in London, Tuesday, Nov. 15, 2011. (AP Photo/Matt Dunham) Foto: Matt Dunham

David Cameron vil i neste uke arrangere et møte mellom toppene i fotballforbundet, representanter fra spillerne og politikerne i Storbritannia. Ifølge The Telegraph har den engelske statsministeren bekymringer inn mot OL, etter flere episoder på fotballbanen der spillere skal ha blitt utsatt for rasistiske tilrop.

Flere episoder

Også i helgens kamper fikk man en påminnelse om ukulturen som har blusset opp på fotballbanen.

Liverpool gjestet Manchester United på Old Trafford. I sentrum stod to spillere, hjemmelagets Patrice Evra og bortelagets Luis Suárez. Etter forrige møte mellom de to fotballgigantene, klaget Evra Suárez inn for FA og påstod han var blitt utsatt for rasistiske tilrop.

Etter en lang gransking endte FA opp med å ilegge Suárez en karantene på åtte kamper, samt en bot på rundt 400.000 kroner.

Nå har Suárez sonet straffen, og i går var det første møtet mellom de to spillerne. Tradisjonen tro skulle lagene håndhilse før avspark, men Suárez overså Evras forsøk på å ta ham i hånden.

Parallellt med dette foregår det en gransking av Chelsea-spiller og tidligere landslagskaptein for England, John Terry. Han skal ha kommet med rasistiske tilrop til QPR-spiller Anton Ferdinand da lagene møttes før jul.

Terry ble anmeldt til politiet, og saken skal behandles etter EM-sluttspillet i sommer. Dette har ført til at Terry har mistet kapteinsbindet på landslaget.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Det ble dårlig stemning da Luis Suárez ikke ville ta Patrice Evra i hånden før lørdagens kamp på Old Trafford.

Nå vil altså Cameron få i gang en diskusjon, også blant politikerne, i et forsøk på å snu utviklingen.

— Mange har blitt bekymret på grunn av episodene vi har sett i det siste. Min beskjed er tydelig: Vi tolererer ikke rasisme i Stortbritannia. Det er ikke plass til det i vårt samfunn, og vi vil sparke det ut der det eksisterer, sa Cameron til Telegraph forrige måned.

Spillerforeningen vil megle

Etter gårsdagens kamp på Old Trafford er stemningen mellom de to rivalene dårligere enn på lang tid. Det liker ikke styreleder i spillerforeningen (PFA) Clarke Carlisle. Nå ønsker han at foreningen skal hjelpe Evra og Suárez.

— Gordon Taylor (Administrerende direktør i PFA) har forsøkt å samle disse to herrene til mekling flere ganger. Vi har ikke fått det til så langt, men etter gårsdagens episode er jeg sikker på at Gordon vil trappe opp innsatsen, slik at vi kan få en slutt på situasjonen, sier Carlisle ifølge skysports.com.

Etter gårsdagens kamp har det blitt foreslått å kutte ut den tradisjonelle håndhilsingen før avspark, men Carlisle mener det er viktig å fortsette med dette.

— Dette har vært en personlig konflikt mellom Luis Suárez og Patrice Evra, og vi vil ikke at det skal overføres til banen. Det har vært mye debatt om vi skal kutte ut håndhilsing før avspark, men dette mener jeg vi må beholde. Vi må legge personlige konflikter til side, og ha en gjensidig profesjonel respekt for hverandre på banen, sier Carlisle.

Og legger til:

— Å ta hverandre i hånden før kamp handler om å vise respekt overfor motstanderen og dommerene. Man bør klare å legge fra seg personlige konflikter i de 90 minuttene en kamp varer.

Skuffet over kampen i går

Styrelederen legger ikke skjul på at han var skuffet over det han så i Manchester i går, og mener Suárez misbrukte en mulighet til å legge saken død.

— Det var veldig skuffende. Rasisme-elementet i saken har gitt den nasjonal interesse, og rivaliseringen mellom Manchester United og Liverpool har gjort saken mer antent. Nå hadde Luis (Suárez) en god mulighet til å roe ned gemyttene, men han tok den ikke, sier Carlisle.

Styrelederen var heller ikke imponert over måten Liverpool har håndtert situasjonen.

— Om noe kastet Suárez mer bensin på bålet, og det er en skam å se at Kenny Dalglish ikke har noen innvendinger mot det som skjer. Men vi må se fremover, og få samlet Evra og Suárez til en mekling. Slik at de kan være et godt forbilde for millioner av tilskuere, mange av dem unge supportere. De må vise at man kan legge bort forskjellene når man spiller fotball.