Tarjei Bø har vist sterk fysisk form hele sommeren. I Bergen var han med på Stoltzekleiven Opp. Han vant:

Trening, trening og mer trening er jobb nummer en for Tarjei Bø. Men for den sykdomsforfulgte Tarjei Bø er det en viktig jobb nummer to: Holde seg frisk.

Sterk på rulleski

Skiskytterguttas trener, Egil Gjelland, liker det han ser om dagen. Ofte sykdomsforfulgte Tarjei Bø er i glitrende fysisk form. Han har trent uten avbrekk i en lang periode og han slår de fleste på rulleski om dagen.

Egil Gjelland, trener for skiskytterguttene, liker det han får se. Ikke minst liker han at Tarjei Bø er frisk og veldig rask. Foto: KURT B.M. HAUGLI

— Nå handler det bare om å fortsette i samme sporet. Bank i bordet! Nå har han vært frisk uten noen som helst sykdom i fem måneder, sier Gjelland om den eldste utgaven av brødrene Bø.I form var eldste-Bø også i Kollen mandag morgen. Skiskytterne gikk testløp i VM-løypene. Det hele ble avsluttet med målgang på samme sted som de samme guttene skal gå i mål om fem og en halv måned. Det er VM på hjemmebane i mars neste år.

I 2011 vant Tarjei Bø verdenscupen sammenlagt, bare 22 år gammel. Akkurat da var han norsk skiskytings fremtid. Nå er han blitt 27 år gammel, han har vunnet to VM-gull individuelt i mellomtide. Det har ikke alltid gått på skinner.

På Blink-festivalen i sommer var Tarjei Bø sterkere enn mannen som har vunnet de fire siste verdenscupene:

Syk på ugunstig tidspunkt

Han har hatt en tendens til å bli syk på kritiske tidspunkt i sesongen. Verst var det likevel da han før sesongen 2012/13 pådro seg kyssesyken. Han kom tilbake da, men det har haltet flere ganger. Sist sesong fikk han en viktig del av sesongen ødelagt av sykdom. Oppladingen til OL i Sotsji ble preget av sykdom.

Han har i det hele tatt ikke fått det helt til å klaffe. Men denne forsesongen har det meste stemt. Derfor gliser han Bø-bredt etter å ha slått alle de andre i skiskytternes testløp i Kollen denne formiddagen. Nærmest var broren, Johannes Thingnes Bø fulgt av evigunge Ole Einar Bjørndalen.

— Jeg blir jo egentlig ikke oftere syk enn andre. Det bare varer lenger. Det er stor forskjell på å bli satt ut et par-tre-fire dager og et par uker, sier Tarjei Bø etter løpet i Kollen mandag.

- Du vet fortsatt ikke hvorfor det er slik?

— Dette har jeg tenkt mye på. Jeg er sikker på at jeg har snudd de fleste steiner i letingen etter årsaken. Jeg skjønner ikke hvorfor det biter seg sånn fast når det først kommer, forteller 27-åringen.

Mental trenerhjelp

De siste sesongene har han mange ganger vært langt nede. Han har sittet snufsende hjemme eller ikke fungert i løypa, mens andre har kjempet om de beste plasseringene.

— Jeg har brukt Britt Tajet Foxell som mental trener. Hun har hjulpet meg mye i de periodene hvor det har vært som tyngst. Hun er flink, hun, slår stryningen fast.

Det er ikke bare Tarjei Bø (foran) som har hatt en god treningssommer. Emil Hegle Svendsen (bak) er nå også i godt gammelt slag etter å ha skuffet både seg selv om publikum sist vinter. Foto: CORNELIUS POPPE - NTB Scanpix

Tajet Foxell er mentaltreneren som også Marit Bjørgen, Olaf Tufte og flere langrennsløpere har benyttet seg av i sin kamp for å presterer helt på topp.Og helt på topp har Tarjei Bø en plan om å være i de to første ukene i mars i Kollen. Da arrangeres det som kjent VM på hjemmebane. Det var her han avgjorde kampen om verdenscupen i 2011. Nå vil han være den som avgjør nok en gang i Kollen. Denne gang i kampen om et VM-gull.

Rom for endringer

Planene for sesongen er klare, men ikke hugd i stein.

— Jeg er ganske åpen for å endre planer hele tiden. Når jeg har møtt de problemene som jeg har hatt tidligere, har jeg vært flink til heller å endre planer. Du merker fort underveis om det er slik at du heller burde dratt hjem for å trene, sier han.

I planene som er lagt handler det om å gå alle verdenscuprenn frem til Anterselva rundt 20 januar. Deretter blir han trolig ikke med på alle verdenscuprennene som er planlagt i USA og Canada opp mot VM. Da drar han hjem for å finpusse formen til sesongen store mål i Kollen.

  • Dersom du er interessert i skiskyting: Her er flere saker om samme emnet. Blant annet en historie om unikumet Ole Einar Bjørndalen.