SANDNES (Aftenposten.no): Sommeren er den tiden på året da skiskyttere og langrennsløpere gjør den viktige jobben som avgjør om det blir suksess eller fiasko til vinteren.

Derfor er ikke sommeren helt som den er for oss andre.

Avbrekk i hardtreningen

Emil Hegle Svendsens 30-årsdag ble et velkomment avbrekk for de inviterte. Og invitert var selvfølgelig brødrene Bø – Tarjei og Johannes. Alle tre trekker det frem som sommerens høydepunkt.

— Det var en heidundrende fest. Man blir jo 30 bare en gang. Masse hageaktiviteter og badehopping. Kjempemorsomt, forteller Johannes Thingnes Bø som også trekker frem feiringen av bestemorens 85 årsdag i Stryn som et strålende familieselskap.

Hardt må det ha gått for seg på 30-årsdagen ettersom Svendsen ennå har bursdagsmerker i form av en falmende blåveis.

— Vi kan kalle det en badeulykke, sier 30-åringen selv og gliser. Trønderen ble 30 år 12. juli og feiringen var lagt til nærmeste lørdag.

Men fest er unntaket i denne viktige treningsperioden.

— Jeg har hatt en finfin treningssommer. Du kan ta en og annen fridag innimellom, men det blir aldri tid til noen lengre perioder med fri, sier Emil Hegle Svendsen.

Hjemme i Stryn

Bø-brødrene har kombinert trening med besøk hjemme i Stryn. Det handler mest om å holde seg nær teltet når man stort sett hele vintersesongen bor i en sportsbag.

— I juli har det vært fullt fokus på trening og på det som skal skje i Kollen i mars neste år, sier Tarjei Bø.

Han har åpenbart gjort noe riktig i sommer. Han var beste nordmann i motbakkeløpet på rulleski i Lysebotn torsdag og han ble bare slått av Martin Fourcade i fredagens skiskytterrenn på rulleski i Sandnes sentrum.

Også Emil Hegle Svendsen mener han har fått til et treningsopplegg denne sommeren som har vært langt mer intenst og inspirert enn for ett år siden.