DRAMMEN (Aftenposten): Mannen som har vært blant verdens beste skiskyttere i mer enn 20 år har ikke sluttet å drømme.

Fortsatt handler drømmene om å vinne. Vinne gull, vinne verdenscup, vinne skirenn.

— Hvis man ikke har drømmer, så er det ikke noe kult å holde på. Det er disse drømmene du har i bakhodet på hver løpetur og hver hardøkt, sier Ole Einar Bjørndalen.

13. mars eller kanskje syv dager senere i Khanty Mansijsk er det over. Da er det punktum for lang karrière. En karrière hvor han har sørget for at han får mer enn en side i norsk idrettshistorie. Han er mannen med 93 skiskytterseiere i verdenscupen pluss en i langrenn, og han har et aldri så lite lass med gullmedaljer både fra OL og VM.

Men denne sesongen er det bare én gang det virkelig er viktig for 41-åringen fra Simostranda.

Uten gull på hjemmebane

Han sikter seg nå kun inn mot 3. mars når VM endelig skal arrangeres på hjemmebane igjen. Da det ble arrangert VM-distanser i Oslo i 2000, ble det bronse for Bjørndalen. Ingen av de 19 VM-gullene er kommet på hjemmebane.

— Det er i VM jeg skal være i toppform, sier Ole Einar Bjørndalen.

Når skiskytterlegenden sier at han skal være i form på ett eller annet tidspunkt bruker det å slå til. Han har alltid vært en mester til å prikke inn formen. Men forberedelsen til denne sesongen har kommet skjevt ut.

I sommer har han slitt med sykdom. Treningen har ikke vært bra og han har vært nødt til å endre litt på planene. Bjørndalen reiser ikke med landslaget til høydesamlingen de skal i ha i månedsskiftet august/september.

Høydesjefen Bjørndalen

Akkurat det er uvanlig. Forrige sesong droppet de fleste på det norske landslaget høydetrening, mens Ole Einar Bjørndalen gjorde som han bruker å gjøre. Trente hundrevis av timer i stor høyde.

— Det er ikke noe hokuspokus. Jeg har egentlig bare fulgt et treningsopplegg som vi vet har fungert i 25 år. Det er et opplegg fra roing og langrenn. Jeg gjør egentlig bare det som de gamle gutta i langrenn har holdt på med lenge, sier han om det som enkelte i skiskytterkretser kaller Bjørndalens private høyderegime.

Selv vet ikke Bjørndalen helt hva fremtiden etter 20. mars 2016 vil bringe. Han er klar på at han ikke blir trener med det aller første.

— Jeg skal passe på livet mitt. På mange måter har det vært satt på vent i 20 år.

Vinterens begivenhet

VM i Oslo blir det store skimesterskapet denne vinteren. Det arrangeres ikke VM i langrenn, hopp og alpint. Dermed er mesterskapet gjenstand for litt mer oppmerksomhet enn vanlig.

Sist helg startet billettsalget, og i løpet av den første helgen ble det solgt 20.000 billetter.

— Vi har 200.000 billetter til salgs. Alle billettene blir lagt ut nå. Det er snakk om 25.000 billetter hver konkurransedag, sier Gunnar Nybø, markedssjef i Norges Skiskytterforbund.