Debatten raser etter de to første rundene av årets eliteserie i fotball. De første kampene har vært preget av mye vær, dårlige baneforhold og lite mål. Kun i to kamper er det scoret tre mål eller flere.

Etter søndagens runde gikk flere eksperter ut og mente at det bare er tull å starte eliteserien så tidlig.

— Jeg har aldri sett en svakere Tippeliga-start. Det er feilpasninger og upressede feil. Du ser det på sjansene og tallene fra kampene: Det har vært ekstremt dårlig, sa Morten Langli til VG.

-Vi utvikler oss best når klima- og baneforhold er bedre, sier Tom Nordlie til samme avis.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen langet ut mot det han har sett de to rundene, og sa at han angret på at han hadde vært på noen av kampene.

— Det er ikke forhold til å spille i Norge på denne tiden. Vi er en vinternasjon. Folk sitter hjemme og ser på vintersport eller drar på hytten. Det kommer ikke folk på kampene, og klubbene taper store summer på dette. Det er bare tull å starte så tidlig, var Mathisens knallharde dom i TV 2-studio.

Semb: — Viktig med lengre sesong

Toppfotballsjef i Norges Fotballforbund, Nils Johan Semb, tror at den tidlige seriestarten er kommet for å bli. Han svarer slik på spørsmålet om det var en tabbe å starte så tidlig:

— Jeg skjønner at det kommer kritikk. Men tidlig seriestart er nok kommet for å bli, ja. Vi ønsker å tvinge frem en utvikling, sier Semb til Bergens Tidende.

Nils Johan Semb sier han har forståelse for kritikken som kommer, men han lover ingen endringer. Foto: NTB scanpix

NFF mener at en tidlig seriestart er viktig med tanke på kvaliteten på landslaget. Semb tenker også at det går an å få gressmattene bedre enn det vi så i helgen.— Det er viktig at norsk fotball har en lengre sesong, en sesong som kan sammenlignes med de andre vi konkurrerer mot. Det er svært viktig at vi har spilt serierunder før den internasjonale kampdatoen i mars, som ligger fast. Vi har tidligere spilt viktige landskamper med spillere som ikke har vært i aksjon i serien, påpeker Semb.

Snøkaos og slakt av banen

Fredag ble kampen mellom Tromsø og Start på Alfheim hardt rammet av tungt snøfall som gjorde det vanskelig å spille fotball, til tross for oransje ball. Lørdag viste Lerkendal seg fra en dårlig side da det nylagte gresset ikke hadde satt seg på grunn av frost. Søndag kveld slaktet Odd-trener Dag-Eilev Fagermo baneforholdene i Bergen.

— I Sverige starter ligaen tre uker senere enn her. Sverige skal til EM og de er ferdige på samme tidspunkt. Det er også samme antall lag i serien. Kan vi ikke spille mer midtukekamper, foreslår Mathisen.

- Har opplevd snø i mai også

Dag-Eilev Fagermo var sterkt kritisk til baneforholdene på Brann Stadion. Her er Daniel Braaten og Bentley i duell. Foto: NTB Scanpix

Semb antyder at NFF er lydhør for noe av kritikken som kommer. Flere har blant annet tatt til orde for at de nordnorske lagene bør spille de første seriekampene sine på bortebane for å unngå snøparodier som fredag.— Det er et plausibelt innspill. Dette er jo noe som klubbene må bli enige om. Minuset for et lag som Tromsø med å starte med to-tre strake bortekamper er jo at de risikerer å ikke få en hjemmekamp før langt ut i april, sier Semb.

Før han legger til:

— Jeg har opplevd snøvær i Tromsø i mai, jeg, så vi har aldri noen garanti for å unngå det, sier toppfotballsjefen til Bergens Tidende.