Etter flere år med røde tall på øverste nivå, kan toppklubbene i Norge endelig vise til et positivt resultat: 12 av årets 16 eliteserieklubber gikk med pluss i fjor. Og det samlede overskuddet for de 16 toppklubbene ble på nærmere 90 millioner kroner.

Det viser tall som Finansavisen har hentet inn. Også nedrykksklubbene Mjøndalen og Sandefjord gikk i pluss.

Bedring på 104 millioner

Den samlede omsetningen for de 16 lagene som i år utgjør eliteserien, var på 1,45 milliarder kroner, viser oversikten. Dette er en økning på drøyt 61 millioner kroner sammenlignet med året før. Resultatforbedringen er på nesten 104 millioner kroner.

Leif Øverland i Norsk Toppfotball er svært fornøyd med utviklingen.

– Vi opplever at det snakkes mer positivt om norsk fotball, sier han til Finansavisen.

– Det er slutt på kommentarer om høye lønninger og sugerør i kommunekassene.

Tre på topp

Det er fortsatt Rosenborg som har høyest omsetning av toppklubbene i Norge. I fjor omsatte de for 226,6 millioner kroner – noe som er en vekst på 37,6 prosent sammenlignet med året før. Resultat ble på 12,8 millioner for storklubben i Trondheim, en forbedring på nesten 30 millioner kroner.

Deretter følger Molde med en omsetning på 158,8 millioner kroner, en økning på 30,5 prosent fra året før. Resultatet for de blå-hvite ble på 14,6 millioner, ifølge Finansavisen.

Strømsgodset omsatte i fjor for 129,6 millioner kroner, en økning på drøyt 36 prosent fra året før. Resultatet for Godset ble best av samtlige topplag: 24,8 millioner kroner i pluss.

Europaligaen

Administrerende direktør i Molde, Øystein Neerland, forklarer veksten med innsatsen i Europaligaen.

– Forskjellen er i all hovedsak inntekter fra euroapcup, sier han til avisa.

Dette gjelder nok for de øvrige to også: Strømsgodset røyk ut i tredje kvalifiseringsrunde i Europaligaen etter totalt 0-4 mot Hajduk Split, men fikk likevel noen gode ekstra-inntekter. Rosenborg kom seg til gruppespillet, men endte sist i sin gruppe, mens Molde som kjent vant sin gruppe, og røyk først ut etter 1-3 sammenlagt mot fjorårets vinner Sevilla nå i vinter.

Inntektene fra Moldes Europaliga-innsats mot Sevilla vil først komme i regnskapsåret 2016. ## På bunnen

Det var, ikke uventet, Brann som hadde størst omsetningsnedgang i fjor. På tross av sesongen på nivå to, klarte de likevel å omsette for 103,9 millioner kroner, noe som er femte mest i landet. Det var likevel nesten 24 millioner mindre enn året før og ga en minus på 2,6 millioner kroner.

Aalesunds FK endte med en minus på 3,0 millioner etter en omsetningsnedgang fra 68 til 60 millioner kroner i fjor.

Dårligst resultat fikk Tromsø, som endte med 5,8 millioner i minus etter ei omsetning på 55,8 millioner kroner. Dette er nesten seks millioner mindre omsatt enn året før.