Nordmenn elsker sine utøvere med ski på bena. Når langrennsløpere, hoppere, skiskyttere og alpinister presterer best i verden, er vi villige til å sitte som fjetret foran TV-apparatene, eller møte opp på arenaen. Også X-Games, der de unge utøverne står på ski eller brett, fikk en stor fanskare under arrangementet i Oslo i vinter.

Aftenpostens Mette Bugge.

Den helgen det var Tour of Canada i langrenn med Therese Johaug og Martin Sundby, samtidig som skiskytterne tok sine gull i Holmenkollen, var det kun sport på listen over de ti mest sette TV-programmene på NRK. Og vi husker jo alle hvor mye publikum som trakk til nasjonalarenaen for å se Ole Einar Bjørndalen, Tarjei Bø og Tiril Eckhoff.

Tapsprosjekt

Opp mot dette virker landslagssjef Per Mathias Høgmos ideer om å snu den norske fotballsesongen lite gjennomtenkt. Hans drøm om at det også i Norge skal være oppstart på høsten og serieavslutning på våren, vil bli et tapsprosjekt på flere områder.

Norge har et klima som er ulikt de nasjonene vi kan sammenligne oss med fotballmessig. Da eliteserien åpnet med to runder nå i mars, måtte banemannskapene måke arenaen før kampen og i pausen i Tromsø. Lerkendal minnet om en åker, og på Brann stadion var det også håpløse forhold. Kvaliteten ble deretter.

Etter to serierunder har vi fortsatt til gode å se god fotball. Og i Kristiansand, hvor det faktisk kan spiles fotball på denne tiden av året, valgte publikum å holde seg hjemme. Vel 3600 tilskuere var lavmål.

BAKGRUNN:

BAKGRUNN:

Svenskene presterer

Jeg forstår argumentet til Høgmo om at norsk fotball trenger å holde på lenger og komme i gang tidligere, ikke minst med tanke på å være forberedt til internasjonale kamper. Ingen av seniorlandslagene kom seg til mesterskapene som venter i EM (herrer) og OL (kvinner).

Men da Høgmo tok ut spillere til de to neste landskampene, var det ikke akkurat mange av dem som vi kan regne med i startelleveren, som holder til i norske klubber.

Vil landslaget bli bedre av en snuoperasjon?

Det viktigste er likevel interessen for ski i Norge, det å følge stjernene i konkurranser ute og hjemme. Hva ville skjedd i en norsk fotballserie når VM på ski og OL fyller sendeflatene? Vil folk gå for å se Sogndal-Tromsø? Neppe.

Dermed blir klubbenes økonomiske tap alt for stort, og det blir trist å se tomme tribuner. Fotballens omdømme vil bli svekket.

Det må finnes andre løsninger for å få landslagene opp å stå internasjonalt. Sverige har klart det. I vårt naboland er det serieåpning 2. april.

Og som vi vet – Sverige skal til EM i Frankrike til sommeren.

Hør hvordan gjengen i Aftenpodden Sport hyller de norske etter suksessen i vinter.