Men når ballen er død, er John Arne Riise bedre enn de fleste. De lange innkastene kom allerede imot Haugesund, og vi vet hva han kan av frispark. Og skudd!

— Vårt håp var at en ball skulle falle ned på venstrefoten hans, sa trener Trond Fredriksen som forklaring på at Riise ble satt inn etter 50 minutter. Det kan man si var en sårbar taktikk.

foto
Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Ville alt muligFredriksen hadde fått det for seg at debutant Riise skulle utrette noe fra en sentral midtbaneplass, men det slo i hvert fall ikke til. Han løp og løp, pustet og peste, men fikk ikke vist noe av kvalitet før laget fikk innkast. Det kan han, selv i en noe svakere fysisk tilstand.

Det forundrer litt at Riise meldte seg ute av form før debuten, så viktig som det har vært for ham å bli spilleklar. Nå lover han å bruke landslagspausen til oppkjøring. Det trenger han sikkert, og det trenger i hvert fall Aalesund. Stort slappere enn de var mot Haugesund kan de nesten ikke være.

Den sjansen som var verdt å nevne, kom ved Abdellaoue etter Riise-innkast. Det er et sted å begynne.

Det var et helt annet trykk i Haugesund-laget, som fortjente 3-0 og tabelledelse.

LES OGSÅ:

Livlig på Lerkendal

Det lå an til en spennende norsk fotballdag med Riise-debuten først og toppkamp, Rosenborg mot Strømsgodset, etterpå. Om det første ble litt labert, ble det livat på Lerkendal. Rosenborg styrte førsteomgangen, Godset overtok etter pause. Og stadig blandet gressmatten seg inn i spillet med sine finter og påspanderte skliturer.

Underlaget var ingen forklaring da Fredrik Midtsjø spilte igjennom Christian Gytkjær til 1-0. Dette var bare god fotball, i all sin kompliserte enkelhet, og det er alltid hyggelig når en kamp avgjøres av en godt utført operasjon. Rosenborg hadde fortjent mer enn dette i den første omgangen.

Det var godt gjort av Strømsgodset å komme så sterkt tilbake. Sjansene var mange, og de kom til stadighet, samtidig som Rosenborg stakk innom med skarpe angrep. Vi fikk vi en omgang som aldri lot tilskuere og TV-seere hvile.

Rosenborg har fått sin første seier, det har ikke Strømsgodset. Begge vil kjempe om medaljer helt inn, og RBK er fortsatt seriefavoritt. Naturligvis.

Tuer skapte spenning

Men det er umulig å snakke om denne kampen uten å nevne gresset på Lerkendal. Etter at vi fredag fikk se en kamp som forsvant i snøen i Tromsø, ble denne kampen skjemt av en nylagt gressmatte som ikke hadde festet seg. Og hvordan skulle den klart det, det er jo bare midt i mars.

Vi ventet bare på at en forrædersk tue skulle bli målgivende.

Skal toppfotballsjef og landslagssjef få igjennom vinterfotball her nord, må alle baner forsynes med kunstgress. Tilskuerne må få oppvarmede seter og varme under tribunetaket. Men om det gjør forslaget mer fornuftig, kan diskuteres.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og hør hva gjengen i studio mener om Riises comeback i norsk fotball: