Det er Norges Skiforbund som har laget oversikten, mens idrettshistoriker Tom A. Schanke har gått nærmere inn på de enkelte idrettene. NSFs oversikt viser at 44 utøvere fra 38 klubber har vært på pallen 261 ganger, hvorav 93 ganger øverst. Seirene fordeler seg slik: Langrenn 55, alpint 20, kombinert 9, hopp 7 og freestyle 2. Dette er altså skiidrettene som sorterer under Norges Skiforbund. Skiskytterne har sitt eget forbund, og også de har hatt en sterk sesong.

— Det er ikke den beste sesongen for alle grener, men det er den beste sesongen totalt. For alpint er det imidlertid den desidert beste sesongen noen gang. Tidligere var ti seire på én sesong det beste, i år har vi tatt 20. Det er fenomenalt, sier Schanke.

Aksel Lund Svindal rakk å vinne syv renn før han ble skadet i Kitzbühel. Foto: Ap

En mellomsesongSchanke påpeker at 2015/2016 har vært en sesong uten OL og VM for skiidrettene under NSF. Da satses det mer på verdenscupen.

— Personlig synes jeg det rager høyere at vi gjorde nesten rent bord i VM i Falun i fjor, men aldri har noen vunnet så mye som Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug har gjort denne vinteren, sier idrettshistorikeren, som bemerker at Norge har hatt bedre enkeltresultater i hopp, men aldri den samme laginnsatsen.

Vi er en nasjon av skiløpere

Også skipresident Erik Røste trekker frem at det er en mellomsesong, og da er det flere verdenscuprenn eller ellers. Likevel er han opprømt.

— Vi har prestert i samtlige seks grener som ligger under skiforbundet, og det har jeg ikke opplevd før. Dette er en resultat av en jobb som gjøres av veldig mange. Det starter i klubbene, der mange står på, sier Røste, som mener han fikk se noe av grunnlaget for suksessen da han var på junior-NM i langrenn for 17-20 år på Vang.

— Det var over tusen deltagere! Vi er en nasjon av skiløpere. Ingen andre er i nærheten. Og det er med dette fundamentet vi kan fastslå at vi kommer til å være gode i fremtiden også.

God lagånd

I tillegg til godt utvalg av løpere og mange ildsjeler som står på, tror Røste at også den norske lagånden bidrar til de gode resultatene.

— Det var fantastisk å se hvordan Kjetil Jansrud jublet da han så den grønne tiden (ledelsen) til Aleksander Aamodt Kilde. De unner hverandre suksess. Det viser teamånden og hvordan utøverne jobber sammen. De har nytte av gode medspillere. Og så har vi samarbeid på tvers av grenere. Der ligger noe av suksessen til Norge. Og så har vi Olympiatoppen som samler kompetansen, sier Røste, som ikke tør å spå noe om suksess i alle VM-ene neste vinter.

Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug var suverene i verdenscupen i langrenn. Foto: NTB scanpix

— Vi vet at noen er flinke til å spisse formen til mesterskap. Jeg kan si at vi kommer til å hevde oss bra, men tør ikke å love x antall gullmedaljer, sier Erik Røste, som er opptatt å forvalte den kulturarven så mange nordmenn er opptatt av.

Langrenn = Norge

Med 144 pallplasser, hvorav 55 seire, har den den norske dominansen vært så stor at noen har betraktet den som et problem. Når verdenscupen ligner NM, faller interessen i andre land. Martin Johnsrud Sundby er suverent verdens beste langrennsløper denne sesongen med seier i verdenscupen totalt, distansecupen, Tour de Ski og Ski Tour Canada. I verdenscupen totalt ble det tredobbelt seier ved Sundby, Petter Northug og Finn Haagen Krogh. Det var syv norske blant de ti beste.

I distansecupen ble det seks norske blant de ti beste med Sundby på topp. I sprintcupen ble det også seks norske blant de ti beste, men her vant italieneren Federico Pellegrino foran Northug og Haagen Krogh.

I langrenn for kvinner var Therese Johaug like suveren som Sundby. Hun vant også verdenscupen totalt, distansecupen, Tour de Ski og Ski Tour Canada og tangerte Marit Bjørgens rekord med 17 verdenscupseire i en sesong.

I verdenscupen totalt ble det tredobbelt seier ved Johaug, Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng. Norge hadde fem blant de ti beste. I distansecupen ble det også tredobbelt ved Johaug, Weng og Østberg, og Norge hadde fem blant de ti beste. I sprintcupen ble det dobbeltseier ved Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg.

Og neste sesong er Marit Bjørgen tilbake.

Hoppende glade

I hopp gikk det bedre enn på flere år, med 34 pallplasser og syv seire. Norge ble beste nasjon i verdenscupen. Det ble også laggull i VM i skiflyging ved Anders Fannemel, Johann André Forfang, Daniel-André Tande og Kenneth Gangnes. Individuelt ble det sølv til Gangnes.

Alle de fire verdensmesterne vant i tillegg hvert sitt verdenscuprenn, i tillegg til mange pallplasseringer: Gangnes 1-5-3=9, Forfang 1-3-4=8, Tande 1-2-1=4, Andreas Stjernen 0-0-2=2, Fannemel 1-0-0=1 og Joachim Hauer 0-0-1=1. I verdenscupen totalt kom fire norske hoppere blant de ti beste, med Gangnes på tredje og Forfang på femte. Men individuelt var sloveneren Peter Prevc i særklasse årets beste hopper.

På jentesiden fikk Maren Lundby sitt gjennombrudd med fire pallplasseringer i verdenscupen og sjetteplass sammenlagt.

18 pallplasser i kombinert

I kombinert fikk Norge en dårlig start på sesongen, men mot slutten kom de norske løperne for fullt og det ble 18 pallplasser og ni seire. I verdenscupen sammenlagt ble Jørgen Gråbak nummmer fire, mens Magnus Krog ble nummer seks og Jan Schmid åtte.

Sesongens suverent beste løper var tyskeren Eric Frenzel.

Det mest bemerkelsesverdige var kanskje gjennombruddet til stortalentet Jarl Magnus Riiber, som var på pallen fire ganger, en gang øverst. Trolig ville han fått flere pallplasser hvis han ikke hadde hatt usedvanlig mye uflaks og til slutt fikk skulderen ut av ledd.

20 alpinseire

Alpinsesongen har vært tidenes beste for menn med hele 19 verdenscupseire og 39 pallplasser. Aksel Lund Svindal rakk 7-2-0=9 før han ble skadet. For de øvrige ble tallene: Henrik Kristoffersen (6-3-3=12), Kjetil Jansrud (4-3-3=10), Aleksander Aamodt Kilde (2-1-1=4) og Sebastian Foss Solevåg (0-0-1=1).

Henrik Kristoffersen sikret seg «kula» i slalåm for første gang, ble nummer tre i storslalåm og toer sammenlagt. Sesongen ble det store gjennombruddet for unggutten som i fjor ble mestvinnende junior i verden gjennom tidene.

Også Kilde fikk sitt gjennombrudd med en seier i utfor, en i super-G og seier i super-G-cupen foran Jansrud og Svindal. 25-åringen ble nummer 11 totalt i verdenscupen. I utforcupen ble Svindal toer, mens Jansrud kom på delt tredjeplass.

I tillegg har Nina Løseth også fått sitt gjennombrudd med en seier i slalåm og tre pallplasseringer totalt (1-1-1).

Aleksander Aamodt Kilde sikret seg super-G-kula – det synlige beviset på sammenlagtseieren i super-G-cupen. Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann

X-Games i Oslo

X-Games ble arrangert i Oslo, og de norske deltagerne tok fem medaljer. Tiril Sjåstad Christiansen tok gull i big air og sølv i slopestyle, Johanne Killi fikk sølv i big air og bronse i slopestyle, mens Øystein Bråten klarte bronse i slopestyle. Dessuten vant Bråten årets siste «platinumkonkurranse», og topper dermed AFP-rankingen over sesongens beste slopestyle-kjørere.

I verdenscupen ble det fem pallplasseringer.Sjåstad Christiansen vant to renn i slopestyle og ble vinner av verdenscupen sammenlagt. I tillegg fikk hun en tredjeplass i big air. Bråten fikk en tredjeplass i slopestyle og ble nummer to i verdenscupen sammenlagt. I tillegg fikk Norges nye lovende kulekjører Hedvig Wessel (20) en tredjeplass

Tilbakegang i telemark

Aftenposten hadde nettopp en artikkel om at telemark ikke er så hot i Norge som det var på 1990-tallet. Dette avspeiler seg kanskje også på resultatlisten? Dessuten har søskenparet Eirik og Sigrid Rykhus lagt opp. Nå er Mathilde Olsen Ilebrekke vår beste, og hun har etablert seg i verdenstoppen, med 15 pallplasser i årets sesong – men ingen seire. I verdenscupen sammenlagt ble hun nummer to, for tredje året på rad.

Fire gull i skiskyting

Skiskyting, snowboard, skiorientering og hundekjøring er skiidretter organisert i egne forbund. Også i disse har Norge hevdet seg godt.

I skiskytter-VM tok Tiril Eckhoff og Johannes Thingnes Bø individuelt gull, og Norge vant begge stafettene. Unge, lovende Ole Einar Bjørndalen (eller virker det bare sånn?), tok to VM-sølv og en VM-bronse individuelt og Emil Hegle Svendsen en VM-bronse individuelt. I tillegg ble det VM-bronse i mixstafetten. Totalt 9 VM-medaljer (4-2-3).

Norge ble beste nasjon i nasjonscupen, stafettcupen for menn og mixstafettcupen. Individuelt ble Johannes Thingnes Bø best av de norske. Han ble nummer to i den totale cupen og nummer tre både i sprintcupen og jaktstartcupen.

Johannes Thingnes Bø tok gull på fellesstarten Holmenkollen-VM. Lillebror Bø ble også nummer to i verdenscupen, bak suverene Martin Fourcade. Foto: KURT B.M. HAUGLI

Medalje i småidrettene

I skiorientering ble Lars Hol Moholdt den store løperen med tre EM-gull og en EM-bronse. Han ble nummer to i verdenscupen sammenlagt. I tillegg fikk Norge en EM-bronse. Totalt ble det seks EM-medaljer.

Under EM i hundekjøring på Tynset tok de norske kjørerne 15 medaljer, likt fordelt på de tre valørene. Carina Aas Nilsen ble beste kvinne med ett gull, en sølv og en bronse, mens Eskil Knag ble best blant herrene med en medalje i hver valør.

I VM i snowboard i Kina ble det bronse på Ståle Sandbech i slopestyle, og i X-Games ble det bronse på Mons Røisland i slopestyle og Kjersti Østgaard Buaas i big air.

Neste vinter er ski-VM i Lahti det største. Eller blir det "ski-NM"?

Hør hvordan gjengen i Aftenpodden Sport hyller de norske etter suksessen i vinter.