– Seks norske blant de syv første i kvinnerennet. Fem nordmenn først i herrerennet. La meg bare si det på denne måten: Ser det ut som dette i Lathi om ett år, er det like greit å koble ned alle TV-kablene utenom den til Oslo.

Slik åpner Expressen-kommentator Tomas Pettersson sin kommentar i den svenske avisen dagen etter avslutningen av prøve-VM i Lahti.

Helgen ble nok en gang kraftig dominert av norske utøvere. Martin Johnsrud Sundby vant herrenes skiathlon og Therese Johaug seiret – igjen – på kvinnesiden.

Martin Johnsrud Sundby går i mål på 30-kilometeren med skibytte. Bak ham kommer tre nordmenn: Finn Haagen Krogh, Hans Christer Holund og Didrik Tønseth. Foto: Reuters

– Det var ikke akkurat overraskende at de to herjet i prøve-VM. Det er bare å bøye seg for overmakten. Takk for nok en leksjon, skriver Pettersson – og legger til:– Det er mer bekymrende det som skjer bak Sundby og Johaug. Vi sto der i snøen og spanet etter noen i hvit, blå og svart drakt. Ja, ærlig talt, hvilken som helst skitten farge – bare den ikke var rød. Hva fikk vi? Nok et rødt hav av gutter og jenter.

Totalt tok Norge fire seirer på fire renn (sprint x 2 og skiathlon x 2, 15 km og 30 km), og norske utøvere stakk av med elleve av tolv mulige pallplasser.

SVENSK KOMMENTATOR: Tomas Pettersson i Expressen. Foto: NTB scanpix

– Så. Håpløst. Trist, mener Expressen-kommentatoren.– Det vil være en katastrofe for dekningen av internasjonal langrenn hvis resultatlistene ser ut på samme måte i VM om ett år, fortsetter han.

Det finnes likevel håp, mener Pettersson. I VM får hver nasjon kun stile med fire løpere til start, i tillegg regjerende mester på øvelsen.

– Hver norske utøver som forsvinner er gode nyheter for resten av verden. Og historien viser at verdenscup og mesterskap er to ulike verdener.

For svenskenes del ble Lahti-helgen på ingen måte en opptur. Søndag ble Hanna Falk beste svenske på kvinnesiden (sjetteplass), mens Marcus Hellner tok ellevteplassen på herresiden.

Emil Iversen vant sprintfinalen lørdag, foran de to lagkompisene Finn Hågen Krogh (t.v) og Petter Northug (t.h). Federico Pellegrino ble beste utlending på fjerdeplass. Foto: NTB scanpix

Tomas Pettersson mener de svenske utøverne bare skal glemme prøve-VM og i stedet satse på å slå kraftig tilbake om ett år.– Men det vil kreve at hver eneste topputøver kommer til start med godt trente kropper og skjerpet formkurve, skriver kommentatoren – og nevner navn som Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Johan Olsson, Stina Nilsson og Calle Halfvarsson.

– Da, men bare da, kan den røde armeen (Norge) tvinges til kapitulasjon. Er det trolig? Ikke direkte. Men alternativet er jo så drepende dystert at jeg ikke engang vil tenke på det.

Hør den nyeste episoden av Aftenpodden Sport hvor du får høre hvordan det er å få grisejuling i Holmenkollen og hvor Lionel Messi kanskje rappet straffe-ideen sin fra: