Oslo har ikke hatt skiskytter-VM siden 2000. Nå legges det store planer. Fem år etter at Kollen var rød, hvit og blå skal den fargelegges nok en gang av et ski-VM. Denne gangen skal skiløperne bære med seg gevær. Vi snakker om skiskytter-VM. I årevis er det planlagt og nå begynner planene å ta form. Her er åtte ting du kanskje ikke visste om det som skal skje i Kollen i mars neste år.

1) Eksklusivt VM-år

Av de store vinteridrettene er det bare skiskytternes VM og hoppernes VM i skiflyvning som arrangeres hvert eneste år unntatt OL-sesonger. Dermed blir VM i skiskyting i Kollen det eneste store mesterskapet i de klassiske vinteridrettene denne vinteren. Andre store vinterarrangementer i Norge denne vinteren er ungdoms-OL på Lillehammer og X-Games Europe i Oslo.

Hoovedtribunen i Kollen vil bli bygd ut med en "etasje" over de allerede eksisterende tribunene. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix
  1. Når og hvor?Det er skiskytteranlegget i Kollen som er arena. VM starter 3. mars og avsluttes søndag 13. mars. Det blir åtte konkurransedager. Mandag og tirsdag i selve VM-uken vil være konkurransefri. Konkurranseløypene vil ligge i området rundt skiskytterstadion i Kollen. Det vil derfor være få plasser ute i terrenget hvor man får se løperne.

3) Publikum

Billetter er allerede lagt ut for salg. Det skal bygges ekstra provisoriske tribuner inne på stadion i Kollen og det kan selges 25.000 billetter til hver av de åtte konkurransedagene. Til nå er 30.000 av 200.000 billetter solgt. – Det er vi godt fornøyd med, sier Per Bergerud. Den gamle storhopperen leder organisasjonskomiteen for VM2016.

Slik kan det bli seende ut på Karl Johan når det er premieutdeling under VM neste år. Foto: Skiskytter-VM 2016 AS
  1. Fest i byenUnder VM på ski i Oslo i 2011 møtte titusener opp på premieutdelingen i Oslo sentrum om kvelden. Dette håper arrangørene i 2016 at de skal kunne kopiere. Karl Johan blir sperret av en scene ved universitetet. Her vil det blir underholdning i forkant av premieutdelingen som vil finne sted i byen på dager hvor det er har vært konkurranser i Kollen. På avslutningsdagen vil det være premieutdeling på stadion i Kollen. I tillegg blir det satt opp boder og arrangert «skiskyting» for barn i Spikersuppa.

  • Martin Fourcade flyttet i sommer for en periode til Oslo. Ikke bare for å trene i VM-anlegget, men også for å oppleve noe nytt:

5) Sjeldent VM i Norge

Norge har vært en stormakt i skiskyting, men VM har ikke ofte blitt arrangert i landet. Sist var i 2000. Da måtte stafetten avbrytes på grunn av tåke. Tidligere er det bare blitt gått VM i enkelte distanser i Oslo. VM i Oslo 2000 var fjerde gang Norge var vertskap for et VM. Første gang var i 1965 på Elverum. Deretter ble det arrangert på Lillehammer/Vingrom i 1977 og i 1986 arrangerte Norge VM for herrer i Kollen.

6) Kostnader

VM i skiskyting opererer med et driftsbudsjett rundt 100 millioner kroner. I tillegg har Oslo kommune påkostet Kollen-anlegget en betydelig oppgradering i forbindelse med at Oslo ble tildelt VM. Norges skiskytterforbund forsøkte å søke VM i både 2013 og 2015, men tapte da til Nove Mesto i Tsjekkia og Kontiolahti i Finland.

Martin Fourcade vant verdenscup i Kollen sist vinter. Han er i høyeste grad å regne blant favorittene til å vinne gull i VM2016. Foto: Håkon Mosvold Larsen - NTB Scanpix
  1. FavoritteneDet er det mange favoritter til å ta gull i Kollen, men en av de aller største favorittene kommer ikke. Daria Domratsjeva pådro seg kyssesyken i sommer og har droppet hele sesongen. Men Kajsa Mäkäräinen vil helt sikkert prøve å gjøre et bedre VM enn hun gjorde på hjemmebane i Finland sist vinter. Norge håper at Tiril Eckhoff skal blomstre på hjemmebane. På herresiden har Norge flere håp som Emil Hegle Svendsen, Bø-brødrene og Ole Einar Bjørndalen. Men konkurransen er tøff og Martin Fourcade som har trent i Oslo i lange perioder i sommer vil også ha gull.

8) Ole Einar Bjørndalen

Søndag 13. mars 2016 er trolig det siste vi ser til Ole Einar Bjørndalen som skiskytter i verdenstoppen. Denne dagen arrangeres fellesstarten i VM og så fremt han er kvalifisert blir dette hans siste renn i Norge. Det kan bli hans farvel til skiskyttersporten som han har dominert i to tiår. Helgen etter VM avsluttes verdenscupsesongen i Russland. Det er ikke sikkert Bjørndalen går. Legenden fra Simostranda skulle egentlig gi seg etter OL-sesongen, men ombestemte seg. Denne gangen har han ikke tenkt å ombestemme seg.

  • Dersom ikke skiskyttersesongen kan komme fort nok, har du flere saker om skiskyting her: