Mandag skrev Aftenposten om svømmeren Lavrans Solli, som må spise 5,5 kilo hver dag for å ikke gå ned i vekt.

Solli er et spesielt tilfelle. Aldri tidligere har en utøver hatt høyere forbrenning ved Olympiatoppen. I den andre enden av skalaen befinner skihopperne seg.

Noen tror det er lettere å legge på seg, og for «vanlige» mennesker er det kanskje slik.

Anders Fannemel, Norges beste hopper så langt denne sesongen, forteller at han pleier å innta 2500 kalorier hver dag, altså cirka en tredjedel av det Lavrans Solli spiser. Han skal ha i seg nesten 7000 kalorier.

  • Se Anders Fannemels dagsplan for mat og trening nederst i saken .

Anders Fannemel har fått en god start på sesongen. Her fra lørdagens hopprenn i Kuusamo, der han ble beste norske med en sjetteplass. Foto: NTB SCANPIX

— Vi er på en måte litt sammenlignbare med kampsportutøvere. De være på en viss vekt før konkurranse, mens vi bør være på en viss vekt. Det er ingen hemmelighet at papirfly flyr lengre enn murstein, sier Fannemel til Aftenposten.

Han forteller at han pleier å trene mer styrke i sesongoppkjøringen, for så å «slippe opp litt» når sesongen begynner. Matinntaket varierer imidlertid ikke stort i løpet av året.

— Jeg prøver å holde matinntaket likt hele tiden, for ikke å gå opp i vekt. Jeg skal helst ligge på rundt 2500 kalorier om dagen, det er nok ikke så mye sammenlignet med Lavrans Solli, men han trener vanvittig mye, sier Fannemel, som opplyser at hans ideelle konkurransevekt er på 58 kilo.

- Ishockeyspillere har en utfordring

Ida Garthe er leder av ernæringsavdelingen på Olympiatoppen. Foto: PRIVAT

På Olympiatoppen er Ida Garthe leder for ernæringsavdelingen. Hun opplever stadig vekk at utøvere ønsker å få hjelp til å gå ned eller opp i vekt.

Hun ønsker ikke å sammenligne matinntaket til utøvere som driver med forskjellige idretter, men svarer følgende på spørsmål om det er vanskeligere å gå opp eller ned i vekt:

Lavrans Solli. Foto: METTE BUGGE

— Noen tror det er lettere å legge på seg, og for «vanlige» mennesker er det kanskje slik. Men det er slett ikke lett å gå opp for toppidrettsutøvere som har et høyt energiforbruk fra før, og mange år med trening bak seg. Ishockeyspillere er et eksempel på en gruppe som har en en utfordring, fordi de taper vekt i løpet av sesongen, sier Garthe.

Skeier ut med taco

I februar 2012 avsluttet Johan Remen Evensen sin hoppkarriere - kun ett drøyt år etter at han hadde satt verdensrekord med 246,5 meter i Vikersund-bakken.

Evensens begrunnelse var at han ikke hadde en kropp som passet til å være skihopper, men han sa uansett at han ikke hadde opplevd at det var et slankepress i skimiljøet. I dag jobber han som NRK-ekspert.

20. februar 2012 innkalte Johan Remen Evensen til pressekonferanse for å fortelle at han skulle legge opp. Til venstre er landslagssjef Alexander Stöckl. Foto: NTB SCANPIX

— Kroppen min klarte ikke å henge med lenger i hoppsporten. Jeg kan sette meg ned og være bitter for at kroppen min ikke var sånn og sånn, men jeg kan også være bitter for at kroppen min ikke passer til å være sumobryter eller basketspiller. Jeg tenker på de positive tingene. Jeg hadde det fantastisk så lenge jeg drev med skihopping, sier Remen Evensen.Heller ikke Fannemel opplever at det er slankepress blant dagens landslagshoppere.

— Vi velger selv hvilken diett vi vil være på. Det er veldig individuelt, sier Fannemel.

- Er det noe du pleier å skeie ut med?

— Jeg er glad i masse taco - og pizza. Men det er viktig ikke å spise for mye av det.

Fannemel har satt seg et mål om å være på topp ti i hvert eneste renn han deltar i denne sesongen. I de tre individuelle verdenscuprennene så langt, i Klingenthal og Kuusamo, har han blitt henholdsvis nummer 4, 6 og 6. Denne helgen venter Lillehammer, en bakke Fannemel mener passer han ekstra bra.

FAKTA

Anders Fannemels dagsplan for mat og trening:

(Dette er kun en gjennomsnittsdag, og matinntaket kan variere.)

Frokost: To knekkebrød med makrell i tomat

Styrketrening i to og en halv time

Banan i løpet av treningsøkta

Lunsj: En skål med korn og et meieriprodukt, ofte Biola.

Hopptrening i to-tre timer

Middag: 1/3 ris, 1/3 grønnsaker og 1/3 kylling

Kveldsmat: Et par rundstykker

Totalt ligger matinntaket på rundt 2500 kalorier om dagen. Fannemel prøver å få i seg mat rundt hver fjerde time, og av drikke går det stort sett i vann.

Lavrans Sollis dagsplan for mat og trening kan du lese nederst i denne artikkelen.