Fedme er et problem i befolkningen, men mange mennesker sliter også med å legge på seg. Det er ofte ikke så lett å bli tatt alvorlig for dem som vil opp noen kilo, men her er Olympiatoppens gode råd.

— Vi hjelper toppidrettsutøvere med å gå opp i vekt, men mange av rådene kan brukes av «vanlige» mennesker, sier Ina Garthe.

Hun er leder av ernæringsavdelingen på Olympiatoppen og har doktorgrad i emnet vektøkning, vektreduksjon og muskelvekst

41-åringen får ofte tilbakemeldinger på at mennesker sliter med å få i seg nok mat, og som hun sier:

Ina Garthe, Olympiatoppen

— Vi ønsker ikke at noen, hverken toppidettsutøvere eller andre skal spise ensidig mat som er ugunstig over tid og det er fint mulig å øke vekten med et sunt og variert kosthold. Matgleden forsvinner ofte når maten må presses ned, så det er også en viktig faktor å ta med i betraktingen.

Spiser 5,5 kg om dagen

Aftenposten har skrevet om svømmeren Lavrans Solli, som må ha i seg 5,5 kg mat hver dag, for ikke å gå ned i vekt. Egentlig vil ha opp, legge på seg et par kg. Det bør være muskler og ikke fett.

22-åringen spiser slett ikke det samme til lunsj og middag hver eneste dag. Dagen før han dro til det pågående VM i Qatar, la han innpå tre biffer, seks poteter og mye grønt til middag. De varme måltidene består av pasta, fisk, kjøtt og kylling.

Her er rådene

Han har et veldig høyt energiforbruk, men det skyldes også at han trener så mye. «Vanlige» mennesker er ikke i nærheten av tre økter om dagen, men uansett er det fint å være i aktivitet.

Garthe har ikke jobbet med ham, men hun har noen gode råd til mennesker som ønsker å få på noen kilo.

Generelle tips for vektøkning

  • Spis ofte og litt mer til hvert måltid

  • Prøv å innarbeid et måltidsmønster med 3-4 hovedmåltider og 2-3 mellommåltider i løpet av dagen. Gode eksempler på mellommåltider kan være: fruktyoghurt med müsli, kornblanding med melk, brødskiver med fiskepålegg/magert kjøttpålegg/egg, knekkebrød, frukt smoothies, nøtter, flytende restitusjonsprodukter eller sportsbarer

  • Drikk energirike drikker. Det er ofte enklere å drikke noe enn å spise noe rett etter trening. Smoothies, fruktjuice, melk eller restitusjonsdrikker er enkle alternativer

  • Mat med mye fiber bør begrenses noe. Det er fordi fiberrik mat fører til lenger metthetsfølelse, noe som kan gjøre det vanskelig å spise ofte nok og innta nok mat til måltidene

  • Hvis du har et lavt fettinntak, kan dette økes for å få en høyere energitetthet i kosten. Fettkilder med umettet fett bør da velges. Et eksempel kan være å bytte ut 1-2 kjøttmiddager i uken med fet fisk (ørret, laks, makrell og sild) eller bruke makrell i tomat som pålegg

  • Planlegg en dagsmeny, og ha mat og drikke tilgjengelig

Hva er dine råd?