Se Lavrans Sollis dagsplan for mat og trening nederst i saken

Egentlig burde han ha gått opp et par kilo, for det var det som var målet da 22-åringen startet med styrketrening seks ganger i uken i høst, ved siden av all svømmingen.

Men så viste målingene noe oppsiktsvekkende. Aldri tidligere har en utøver hatt høyere forbrenning på Olympiatoppen.

Ikke rart at Solli står på samme vekt, 75 kg. Skjønt den 184 cm høye atleten gikk vel egentlig en halv kg ned etter å ha løftet vekter og styrket kroppen i halvannen måned.

— Men jeg er så absolutt blitt sterkere, og jeg driver ikke med styrkeløft, men med svømming. Da gjelder det å være smidig, sier unggutten.

Han deltar i kortbane-VM i Doha i Qatar denne uken, der utøveren fra Bærumsvømmerne skal i aksjon på 100 meter rygg onsdag, 50 meter fredag og 200 meter søndag. Han forteller at det er litt lettere å takle «spisepresset» på bortebane når han skal ha i seg nesten 7000 kilokalorier (kcal) hver dag, for da kommer han til dekket bord.

Lavrans Solli er samboer med Anja Johansen. Hun står for mye av matlagingen i heimen. Foto: METTE BUGGE

Når han er hjemme er matbudsjettet på 2500 kroner i uken, og det er ingen sponsor som dekker de utgiftene.22-åringen innrømmer at det er et problem å få i seg nok mat i løpet av dagen. Han har veid alt han skal ha i seg, for å få en oversikt over mengden.

Med seks hovedmåltider og mange mellommåltider, må han spise mer og oftere enn det han egentlig synes er behagelig. Og vann – det drikker han ikke.

— Nei, det fyller jo bare opp. Jeg må ha energi, forteller utøveren som foretrekker juice, energidrikk og alkoholfritt øl.

Mange sliter med det samme

På Olympiatoppen er det slett ikke uvanlig at utøvere søker hjelp for vektøkning, men også vektnedgang.

Ina Garthe, som er fagansvarlig på ernæringsavdelingen, forteller at 1/3 av 200 toppidrettsutøvere som har stipend, enten ønsker å gå ned eller opp i vekt.

Hun kan ikke gå ut med tall på forbrenning hos de enkeltutøverne, men på spørsmål om en utøver som Solli er født slik eller blitt slik, svarer hun:

— Forbrenning har en genetisk faktor, så ikke alle responderer likt på slike intervensjoner.Samtidig ser vi at mange toppidrettsutøvere har et enormt energiforbruk, tre ganger høyere enn det som er normalt for oss andre. Da blir det mye mat, og ofte kan det være vanskelig å få i seg nok i løpet av en hektisk hverdag. Noen spiser til de blir kvalme når de endelig får satt seg ned til matbordet.

- Hva er Olympiatoppens råd slik at de skal kunne klare det?

— Hvis de ikke planlegger dagen sin, har de ingen mulighet til å klare det. De må ta med mat på trening og skreddersy en plan for mat tilpasset forbruket.

- Er det lettere å gå opp i vekt, enn ned?

Lavrans Solli diskuterer med trener Sondre Solberg i Hundsund på Fornebu. Nå befinner begge seg i VM i Qatar. Foto: METTE BUGGE

— Noen tror det er lettere å legge på seg, og for «vanlige» mennesker er det kanskje slik. Men det er slett ikke lett å gå opp for toppidrettsutøvere som har et høyt energiforbruk fra før, og mange år med trening bak seg. Ishockeyspillere er et eksempel på en gruppe som har en en utfordring, fordi de taper vekt i løpet av sesongen.

Manglet kunnskap om vektregulering

Garthe avsluttet i 2011 en doktorgrad om dette emnet. Da var hundre toppidrettsutøvere med, og resultatene er blitt førende for den måten Olympiatoppen jobber på.

41-åringen forteller at det ikke bare er å spise mye usunn mat for å «legge på seg».

— Det vi ønsker er økt muskelmasse og ikke kun økning i fettmasse. det viktigste for utøverne er jo å beholde prestasjonen. Det er ikke noen vits å gå opp i vekt hvis man ikke presterer bedre.

- Har du noen gode råd til hvordan vanlige mennesker kan gå ned i vekt?

— Prinsippet er det samme som hos toppidrettsutøvere, men effekten vil komme fortere. Hvis man øker aktiviteten, og gjerne med styrkeøvelser i kombinasjon med andre aktiviteter, er det ikke engang sikkert at man må spise mindre.

FAKTA

Lavrans Sollis dagsplan for mat og trening:

(En dagmeny er satt opp her, men den kan variere. Dagen før avreise spiste han tre biffer til middag, seks poteter og masse grønt.)

Frokost 1: 1 glass juice, to skiver brød med salami og majones, 0,5 liter sportsdrikk.

Trening i bassenget

1 sportsbar

Frokost 2: 2 vafler med syltetøy, 1 skive brød med sjokoladepålegg, 1 skive med to egg og kaviar, 1 glass sjokomelk, 1 glass eplejuice.

Styrketrening

0,5 liter sportsdrikk

1 sportsbar

1 restitusjonsdrikk

Lunsj: Omelett av 4 egg, to brødskiver med pålegg, appelsinjuice

Sover

Mellommåltid: 2–4 brødskiver med skinke og ost, 0,5 liter sportsdrikk, 1 sportsbar

2. treningsøkt i bassenget

Middag: 1 stor porsjon pasta eller kjøtt, 2–3 flasker alkoholfri øl

Kvelds: 4 skiver toast/ostesmørbrød, appelsinjuice