Onsdag svømmer han favorittdistansen 50 meter rygg i EM. På tribunen i Berlin vil samboer Anja Johansen og datteren Frøya være til stede.

— De er med for å gjøre meg god, sier Norges beste seniorsvømmer.

Men Lavrans Solli har fått merke at mange er ute etter familien. Da Anja, som tidligere var kjæreste med Alexander Dale Oen, skrev på sin Facebook-side at hun og den vesle skulle være med på treningsleir og mesterskap, fikk hun huden full.

Noen mente det var uforsvarlig å ta med et prematurt barn utenlands, andre skrev at hun burde vært meldt til barnevernet.

Vesle Frøya kom til verden på Drammen sykehus for fire måneder siden, og det var tre måneder for tidlig. Hun veide knapt én kilo. Familien bodde på sykehuset drøye halvannen måned i etterkant av fødselen, mens Lavrans Solli pendlet til sin nye klubb Bærumsvømmerne, for å trene.

Det har gått veldig bra med Frøya, som spiser, vokser og sover.

- Uhørt innblanding

"Du fortjener ikke å bli mor. Jeg håper barnet ditt får en kromosomfeil", var sterk ordbruk fra en ukjent, allerede før den lille var født. Andre anbefalte abort.

Noen reagerte på at hun, som var Dale Oens kjæreste da han døde brått, ikke skulle blitt sammen med en annen svømmer og få barn med ham.

Lavrans Solli mener at familien skal heve seg over den slags kommentarer.

— Jeg kan ikke bry meg om slike meldinger i det hele tatt, men jeg kan ikke fatte at folk kan få seg til å skrive slikt, sier 22-åringen.

— Jeg tror at kommentarfelt gjør at folk hisser seg mer opp. De rotter seg sammen, sier samboeren, som står med rak rygg. For henne betyr Frøya og kjæresten alt, og at familien fungerer godt.

— Vi har vårt liv og det ser ut som om dette går veldig bra, sier en fornøyd ryggsvømmer.

Lavrans Solli skal i aksjon i EM denne uken. Anja Johansen og lille Frøya er med. Foto: METTE BUGGE

Det er ikke første gang Anja Johansen opplever netthets. Da hun ble sammen med Solli, opplevde hun mye av det samme.— Uansett hva jeg skriver i sosiale medier, så er det noen som har noe negativt å si. Det går ikke an å gjengi alle slike stygge kommentarer. For meg er det viktig å være en støtte for Lavrans. Jeg vet at det betyr mye for ham, sier Johansen.

Kjæresten slettet en 23 år gammel norgesrekord på 200 meter rygg og satte også norsk rekord på 50 meter under NM i Drammen i sommer. Kongepokal fikk han også. Solli er ivrig, og når vekkerklokken ringer kl. 04.58 hver dag, nytter det ikke å somle.

OL-deltageren fra London i 2012 og hans kjære bor i dag på Fornebu, etter at de flyttet fra Bergen. Solli er kommet til den klubben som Dale Oen representerte da han døde, og har fått trener Sondre Solberg som ny sjef. Solberg var mannen som var trener da Dale Oen ble verdensmester i Shanghai i 2011. For Solli er det deilig at alt nå er på stell og at overgangen har gått greit.

OL i Rio

Solli var med som læregutt til London-OL, og gjorde det best av de norske svømmerne som var der. Nå har han Rio i 2016 som sitt mål.

— Jeg lærte i OL at det er noe helt annet enn EM og VM, sier han.

I det pågående langbane-EM i Berlin, der Norge har fem deltagere, kom Solli til semifinalen på 100 meter rygg. Han hadde den tiende beste tiden av 43 startende i forsøket, men finale ble det ikke.

På sikt må han få OL-distansen 100 meter enda mer under huden, og Solberg ønsker også at han skal satser på den dobbelte distansen.

Det er på onsdagens 50 meter at han er nærmest verdenstoppen.

— Det var noen som trodde at jeg hadde sluttet som svømmer og begynt som modell isteden, men det stemmer ikke, sier Solli, og sikter til at han har noen oppdrag der han viser ansikt og klær. I september skal han være med på en stor TV-reklame.

— Men det er bare en bijobb. Jeg har trent godt hele tiden, og ikke bare de siste månedene. Det har vært fint å få ny trener og ny input.

Reiste til Mallorca

Frøya ble født på en fredag, og allerede mandag måtte Solli dra på treningsleir til Mallorca. Det var tøft for ham, og nettopp derfor nyter han nå kunne være med familien sin så sant det er mulig.

— Hun er så snill og sover mye, og det er flott å kombinere dette, sier han.

Lavrans Solli må bare dukke under og glemme alt om at noen "der ute" kritiserer familien. Nå er all fokus på EM-øvelsen 50 meter rygg. Foto: METTE BUGGE

— Frøya har skjønt at pappa er svømmer, ler Anja Johansen, som godt vet at familien må finne en god balanse, når hun og datteren skal være med "på jobb".- Det aller viktigste er at vi har det bra. Vi er "The dream team", ler Lavrans Solli.

Profil

Lavrans Solli

Født: 21.02.1992

Bosatt: I Bærum

Klubbe: Vestkantsvømmerne.

Meritter: Bronse i ungdoms-OL i 2010, 26. plass i London-OL, innehar norsk rekord på flere ryggdistanser og nordisk rekord på 50 meter rygg. 1 kongepokal. Bronse i mixedstafett i kortbane-EM i 2012. Aktuell: Svømmer 50 meter rygg i langbane-EM onsdag. På 100 meter ble han nummer 15.