BERLIN (Aftenposten): Den norske svømmeren Lavrans Solli hadde håp om medalje i EM, men ble nummer sju i finalen torsdag kveld, nest sist, på tiden 25,28. Vladimir Morozov fra Russland vant på 24,62, sølvet gikk til Jeremy Stravius fra Frankrike på 24,84, mens Christoph Walker-Herborn fra Tyskland tok bronsen på 25,00. — Jeg er veldig skuffet og hadde håpet på en bedre tid, sa Solli rett etter finaleløpet.

— Jeg kom godt ut, men holdt ikke helt inn, fortsetter han.

Lavrans Solli ble nest sist i finalen. Foto: METTE BUGGE

Nå skal han hjem og trene mer. — Jeg har hatt en litt amputert innledning til mesterskapet, men gleder meg til å få trent skikkelig fram mot neste sesong, sier han.

Neste mesterskap er VM på kortbane.

Måtte skjerpe seg

Finalen på 50 meter rygg i langbane-EM var drømmen for 22-åringen.

— Lavrans er veldig viktig for oss. Han går inn i boblen og har fokus på det han skal ha fokus på, sier landslagssjef Petter Løvberg.

Det har ikke alltid vært slik.

Etter OL-deltagelsen i London, der han gjorde det veldig bra til å være læregutt, mistet Solli inspirasjon og motivasjon.

— Og det er noe vi trenere merker fort, selv om utøverne sier noen annet, legger Løvberg til.

Vær presis!

Da Solli og hans samboer flyttet fra Bergen til Bærum i vår, var det ikke gitt at Norges beste seniorsvømmer skulle få Bærumsvømmernes Sondre Solberg som trener. Det er mannen som også trente Alexander Dale Oen på slutten, og i svært mange år Aleksander Hetland.

Begge de to ble verdensmestre.— Jeg stilte krav til Lavrans og fortalte at jeg ikke aktet å bruke et ekstra minutt på ham hvis han selv ikke var interessert i å gi alt, sier en oppriktig klubbtrener.

De to ble enige om hvilke holdninger som måtte gjelde, som å komme presis på treningen, være fokusert i vannet, villig til å trene mye og tenke langsiktig.

Bidrar inn i klubben

— Jeg og Sondre var hundre prosent enige. Å flytte i seg selv gjør ikke Lavrans til en bedre utøver. Hvis han vil være med, må det stilles krav. Lavrans har vært tøff. Han har bidratt inn i Bærumssvømmerne, noe som også var forutsetningen. Han har et talent, men det må også være profesjonalitet. Lavrans er en glad gutt, og det skal vi ikke ta fra ham, men man må ikke kutte i svingene, men være nøyaktig.

De to trenerne fikk svar. Lavrans Solli tok utfordringen, og mye derfor ble det norsk og nordisk rekord på distansen i Berlin, og en oppmuntring i den siste av tre øvelser for ham i dette mesterskapet.— Det er så deilig å lykkes med de målene du har satt deg. Dette er det beste som finnes. Derfor gidder jeg å stå opp hver morgen klokken 05.00, sier Solli.

Vellykket endring

Han har vært modig. 22-åringen innrømmer at motivasjonen har gått opp og ned, og at han ikke alltid har vært på hugget, men han forstår at det er mange som bidrar til at en utøver skal gjøre det bra, og derfor har han nå den indre gløden.

— Med Sondre som sjef har jeg fått nye øyne på meg selv i forhold til teknikken min og hva vi mener kan hjelpe meg til å svømme enda fortere, sier han.

Ryggsvømmeren er enig i at Solberg har satt kjempetøffe krav.

— Det var ikke bare å komme til ham og be om ekstra tid for at du skal bli ekstra god. Vi inngikk en avtale, og begge måtte skrive under. Den handlet om hvordan vi skulle opptre overfor hverandre. Den er mellom oss, sier han, før han legger til:

— Det er fint å ha noen som stiller litt krav. Jeg er litt A4 på slike ting.

Nytt på gang

Solli blir 23 år i september og er fortsatt ung. Bak ham kommer et kobbel av solide juniorer, som har vist seg frem under ungdoms-OL i Nanjing. Så sent som torsdag tok Henrik Kristiansen en ny bronsemedalje i Kina, denne gangen på 800 meter fri (7.57,07). Hittil er det blitt to senior- og tre juniorrekorder der.

Ungdoms-OL-deltagerne Elise Næss Olsen er klar for fredagens finale på 100 meter butterfly, mens Armin Porobic ble nummer fem i finalen på 50 meter butterfly. Tiden 24,25 var en fantastisk rekordforbedring fra 24,49. — Juniorene har levert ekstremt bra i det viktigste stevnet for sesongen. Både her og der har vi hatt fokus på at de skal sette personlige rekorder. Det er viktig å levere i mesterskap, sier landslagssjef Petter Løvberg.

Han er i ferd med å bygge opp et knallag.