Michael Phelps har en helt vanvittig idrettskarriere bak seg. 18 OL-gull fikk den amerikanske svømmeren med seg i sin storhetskarriere.

Men historien har vist at Phelps også har fått smake den sure siden av toppidretten.

Som 19-åring ble svømmeren for første gang tatt for fyllekjøring. Det var like etter OL i Athen i 2004, hvor Phelps hadde tatt sju gull. Amerikaneren sa seg skyldig i forbrytelsen.

135 i 70-sonen

Fem år senere ble han igjen satt i et negativt søkelys, da en britisk tabloid publiserte et bilde av den nå 30 år gamle svømmeren mens han røykte marihuana. Den gang ble Phelps utestengt i tre måneder av Det Amerikanske Svømmeforbundet.

Her ankommer Michael Phelps retten i Baltimore i desember 2014. Foto: Ap

I september i fjor toppet det hele seg. Phelps ble stoppet av politiet i Baltimore, etter at de hadde målt amerikanerens bil til 135 kilometer i timen i en 70-sone. Promillemålinger viste i tillegg at tidenes mestvinnende olympier var langt over lovlig promillenivå, skriver Sports Illustrated.

Phelps ble dømt etter at han sa seg skyldig i å ha kjørt i påvirket tilstand.

— Jeg var på et virkelig mørkt sted. Jeg ville ikke leve lenger, sier Phelps i et intervju med det amerikanske magasinet.

Mange har lest denne:

- Aldri vært så redd i mitt liv

I artikkelen forteller flere av Phelps' nærmeste hvordan de opplevde situasjonen. Bob Bowman, Phelpsæ trener over mange år, sier det slik:

— Jeg hadde lenge fryktet at jeg skulle få en telefon med at noe hadde skjedd. Helt ærlig trodde jeg han komme til å dø. Ikke ta sitt eget liv, men noe som fyllekjøringen, bare verre.

Dager etter hendelsen ble Phelps fraktet til et rehabiliteringssenter midt i ørkenen i Arizona.

— Broren min var som en skremt liten gutt på den turen, sier Phelps' søster Hillary.

— Jeg har aldri vært så redd i hele mitt liv, sier hovedpersonen selv.

Forlovet

Michael Phelps slik vi ønsker å huske ham, med gullet rundt halsen.

Rehabiliteringen forandret Phelps, ifølge Sports Illustrated. Etter få dager innså han at han måtte slutte å motstride seg rehabiliteringen, og heller se på det som en konkurranse.

— Jeg endte med å finne ut masse om meg selv som jeg nok visste, men jeg ikke hadde ønsket å finne ut. En av de var at jeg lenge så meg selv som en idrettsutøver. Jeg var i grupper med helt ukjente mennesker som respekterte meg for den jeg var som person, ikke for den jeg var som idrettsutøver, sier Phelps.

Phelps satser nå for fullt mot OL i Rio, som han sier vil bli han siste mesterskap. Han er forlovet med Nicole Johnson, og Phelps sier han håper de blir flere etter hvert.

— Vi ønsker å starte en familie. Vi ønsker å få barn, sier gullgrossisten.