Helt siden Andreas Martinsen tok første skøytetak i Leangen ishall for 17 år siden, har han drømt om å spille i verdens beste hockeyliga. Natt til onsdag ble drømmen en realitet da trønderen endret isen 54 sekunder ut i Avalanches kruttsterke 4-0-seier borte i Philadelphia.

Med ti minutter på isen ble han første trønder noensinne til å nå gjennom det trange nåløye til NHL-spill og samtidig den åttende nordmannen i NHL-historien.

— Det at jeg sånn sett er historisk er ikke noe jeg har tenkt på, men jeg håper dette kan inspirere trønderske talenter og forsåvidt andre norske. Jeg prøvde å ta inn litt og nyte det da jeg hadde muligheten. Det var spesielt under nasjonalsangen før kamp. Da sto jeg bare og smilte for meg selv, sier en stolt Andreas Martinsen på telefon til Adresseavisen fra Avalanches lagbuss etter brakseieren.

Scoring i første minutt

25-åringen hadde ikke rukket å ta sitt første skøytetak før Avalanche ledet 1-0. Veteranen Jarome Iginlas avsluttet fra det som nærmest var en umulig vinkel, men takket være fumling av Flyers-keeper Michal Neuvirth snek pucken seg såvidt over streken. Avalanche-legende Iginla spilte NHL-kamp nummer 1407 i rekken, mens ved neste puckdropp fikk Andreas Martinsen sine første skøytetak i NHL.

— Dette var sinnsiktgøy, selvfølgelig føltes det bra. Det var en merkelig følelse. Jeg følte meg som en liten unge og en drøm som går i oppfyllelse. For min egen del rakk jeg ikke å tenke så mye, det går bare automatisk når man kommer utpå der. Vi fikk en perfekt start, da er det alltid lettere. Det gjorde at både jeg og laget kunne senke skuldrene, sier Martinsen.

Det ble en tøff start i form av to «velkommen til NHL»-taklinger servert av Flyers' knallharde forsvarsspiller Radko Gudas, men nordmannen slo godt fra seg på egen hånd. Midtveis i 1.periode kunne han fått sitt første målpoeng, men Martinsens backchecking og påfølge pasning ble ikke fulgt opp av rekkekamerat Jack Skille.

Nær drømmedebut

Periodens høydepunkt sett med norske briller kom da Martinsen viste prov på fart og styrke da han rundlurte Flyers-forsvarer Brandon Manning, før avslutningen såvidt ble stoppet av keeper Neuvirth.

— Der fikk jeg brukt styrkene mine. Jeg vet at når jeg kommer i stor fart og får brukt fysikken min, er jeg vanskelig å stoppe. Jeg prøvde å få en avslutning på mål og vet ikke hvor nær jeg var, men keeperen reddet dessverre, sier Martinsen.

— Drøyt tre og et halvt minutt på Martinsen. Klarte seg meget bra. Sleit litt i siste bytt. Nære scoring. Mer enn godkjent, skrev TV2s fotball- og ishockey-kommentator Kasper Wikestad på Twitter etter 1.periode, der Avalanche ledet etter det tidlige 1-0-målet.

Skryt fra treneren

Kom 1-0 tidlig i den første perioden, kom 2-0 enda tidligere i den andre. Kun 25 sekunder ut i perioden fikk Matt Duchene æren av å sette inn bortelagets andre fra kort hold. Samme mann satt inn 3-0 like etter og et Avalanche-lag med fire tap på de fem foregående kampene, var på vei mot en viktig borteseier. Da Cody McLeod satte inn 4-0 to minutter ut i siste periode, ble det så måtte være av tvil feid til side.

Martinsen hadde inntil da inntatt en litt mer nøytral rolle i kampen der han spilte på det enkle, men kom i fokus like etter 4-0-målet fikk han to minutters utvisning for en takling på Brayden Schenn.

På tross av det kom trønderen greit fra debuten, der han gjorde få feil og sto opp i duellspillet. Martinsennoterte seg til sluttfor timinutter på banen og fikk med seg to skudd pluss sju fullførte taklinger i kampstatistikken – og fikk skryt av trener Patrick Roy etter kampen.

— Han var meget god. Jeg liker hvordan han kom til sjansen der keeperen reddet i 1.periode. Han hadde en god kamp, brukte fysikken og gjorde gode avgjørelser med pucken, sa Avalanche-hovedtreneren i møtet med pressen etter kampen.

Får ny sjanse natt til fredag

— Når du spiller i en fjerderekke, handler det om å spille enkelt ogta de sjansene man får. Det gjelder å legge ned den jobben ogfå pucken ut når det trengs. Jeg er fornøyd med egen innsats, alle er fornøyd når man vinner 4-0, oppsummerer Martinsen.

Da Adresseavisen snakket med ham i halv fem-tiden natt til onsdag norsk tid, var Avalanche allerede på vei til flyplassen for å dra til Boston. Trener Patrick Roy bekreftet at Martinsen vil spille når denverklubben gjester Boston Bruins natt til fredag.