Sun Yang har vært en av svømme-VMs fremste profiler.

Kineseren ble kåret til VMs fremste mannlige utøver søndag kveld med gull på både 400— og 800 meter. Tidligere på søndag var han ute etter sitt tredje gull i mesterskapet, denne gang på 1500 meter, hvor han er verdensrekordholder. Men kineserens bane sto tom da finalen skulle starte.

Det satte spekulasjonene i gang, og like etter finalen kom rapporter om at verdensmesteren hadde havnet i klammeri med en kvinnelige brasiliansk svømmer i oppvarmningsbassenget før finalen.

- Fikk hjerteproblemer

Det var nettstedet SwinSwam.com som rapporterte hendelsen først, og de fikk senere bekreftet fra den brasilianske leiren at episoden mellom Sun Yan og en av deres kvinnelige svømmere hadde funnet sted.

Det brasilianske laget anmeldt også Sun til Det internasjonale svømmeforbundet (FINA).

Til NRK fortalte den norske landslagstreneren Petter Løvberg følgende om situasjonen:

— Sondre (en av de norske trenerne i VM) så det var en kjempekrangel mellom Sun Yang og den brasilianske sjefstreneren etter at Sun Yang hadde slått til en kvinnelig svømmer under oppvarmingen, sier Løvberg.

Senere meldte BBC at årsaken til at Sun Yang hadde mistet finalen var grunnet hjerteproblemer under oppvarmingen, og dette ble senere bekreftet av en representant for FINA og at «det var ikke nok tid før finalen til å gjennomføre en medisinsk sjekk». Derfor stilte han ikke til start.

- Kineserne beklaget seg

Sun Yang har hatt hjerteproblemer i lang tid og tar hjertemedisiner. Den samme hjertemedisinen var grunnen til at svømmeren var utestengt for doping tidligere. Det skriver Aftonbladet.

I et intervju med brasiliansk TV, sa Brasils landslagstrener at kinesiske trenere hadde unnskyld seg etter hendelsen med Sun Yang, men at krangelen neppe var grunnen til at verdensmesteren ikke stilte til finalen.

Italienske Richardo Paltrinieri vant finalen på tiden 14.39,67, ny europeisk rekord.

Henrik Christiansen satte ny norsk rekord i forsøkene med 15.02,37, men det holdt ikke til finaleplass.