• Video: Se TV-intervjuet nederst i artikkelen

Det er bare snaut to måneder siden nordmannen gjorde comeback etter et år uten deltakelse i verdenscupen i alpint. En akillesskade ødela nesten et helt år for Svindal.

Nå er han plutselig bedre enn noen gang, og 33-åringen vinner omtrent hvert renn han stiller opp i.

Det har fått den amerikanske TV-kanalen CNN, som er tilgjengelig for rundt 300 millioner verden over, til å få opp øynene for nordmannen.

TV-kanalen har snakket med Svindal om veien tilbake etter at akillessenen røk, men i intervjuet snakker nordmannen også om Den internasjonale olympiske komité (IOC).

– Jeg synes det er synd

Svindal har hatt mye å juble for denne sesongen. I Wengen vant han utforrennet. Norges første seier i den sveitsiske bakken siden 1999. Foto: Ap

– Han ble skuffet da Norge trakk sin søknad om å få OL i 2022, sammen med seks andre nasjoner. Svindal mener det er viktig for IOC å bygge opp igjen tilliten blant folket, sier CNN-reporter Christina MacFarlane i TV-innslaget.

  • Video: Se TV-intervjuet lenger ned i artikkelen

– Jeg liker sport, jeg elsker det, faktisk. Jeg mener det er få ting i livet som er så rettferdig som idrett. Det er ikke skuespill eller noe sånt, det er hundre prosent ekte. Hvis IOC har klart å vri dette om til noe negativt, som overskygger det fine med idretten og gjør at ingen vil ha noe med det å gjøre, så synes jeg det er synd, sier Svindal til CNN – og legger til:

– Noe gikk skikkelig galt et sted.

– Politikk og idrett bør ikke blandes

Dette er første gang Svindal kommer med kritiske uttalelser om IOC. I forkant av Sotsji-OL for snaut to år siden, ville han ikke si noe om Russlands kontroversielle lov som forbyr homoseksuell propaganda rettet mot mindreårige.

– Politikk og idrett bør ikke blandes. Idretten er rettferdig og ren, og den beste vil vinne. Politikk er ikke slik, sa Svindal til NTB.

IOC-president Thomas Bach har fått mye kritikk for organisasjonens høye pampefaktor. Flere nasjoner har sagt nei til å arrangere OL på grunn av IOCs mange og kostbare krav. Foto: Ap

Befolkningens tillit til IOC nådde trolig sitt bunnpunkt etter at VG presenterte de mange kravene fra organisasjonen i forbindelse med Oslos OL-søknad.

Norge sa nei til OL

Blant annet fantes det krav fra IOC-medlemmene om å få møte Kongen før åpningsseremonien, at drinkene ved cocktail-mottakelsen skulle betales av Kongehuset eller den norske OL-komiteen og at IOC-medlemmene skulle få utdelt hver sin mobiltelefon med norsk abonnement.

Disse kravene skapte enorme reaksjoner og Høyre sa senere nei til OL, og dermed trakk Oslo søknaden. De mange og "pampete" kravene har fått kritikerne til å kreve at IOC må endre seg, og samtidig gjøre det billigere å arrangere OL.

PS! Svindal var tirsdag tredje raskest på Kitzbühel-trening. Kjetil Jansrud kom på 19.-plass og var 1,77 sekunder bak bestemann Adrien Theaux. Verdenscuprennene i Kitzbühel starter fredag med super-G og superkombinasjon. Lørdag blir det utfor før helgen avsluttes med slalåm på søndag.

Se CNNs TV-intervju med Aksel Lund Svindal:

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor sterke og fryktløse norske utøvere hylles, vi diskuterer Liverpool og idrettens juks og fanteri: