Med forrige helgs seier i slalåmrennet i Wengen ble Henrik Kristoffersen historisk i norsk alpint-sammenheng. Med sine syv verdenscupseire, hadde 21-åringen tangert Finn Christian Jagge (49) som tidenes mestvinnende norske herreutøver i slalåm. Etter maktdemonstrasjonen i Kitzbühel i dag, troner han alene på toppen av listen.

— Det er så imponerende som det kan få blitt, oppsummerte Finn Christian Jagge om Kristoffersen etter seieren i Wengen.

I dag ble det nok en seier for unggutten fra Rælingen. Ikke bare er Kristoffersen nå den mestvinnende norske slalåmkjøreren, han var også den første til å vinne grenen i tradisjonsrike Kitzbühel. Og Kristoffersen er historiens første til å vinne slalåmrenn i Adelboden, Wengen og Kitzbühel i én og samme sesong. Ingen andre har gjort det.

At Kristoffersen hadde tangert ham i antall seire i slalåm i verdenscupen syntes Jagge var supert.

— Det er kjempegøy. Det var tyngre de årene vi ikke hadde noen norske i toppen. Det var synd å se på, men sånn er det når man er en liten nasjon, sa han.

På nivå med Tomba og Maier

Finn Aamodt, som til daglig jobber som coach for Olympiatoppen, så til sportens største legende da han forrige helg ble spurt om det Kristoffersen leverer om dagen.

Finn Aamodt har vært en sentral skikkelse i Alpin-Norge i en årrekke. Her sammen med sønnen Kjetil André i 1992. Foto: NTB SCANPIX

— Dette er ikke til å tro. Det er helt på nivå med det Alberto Tomba og Hermann Maier holdt på med. Bare han kjører, så vinner han, sier Aamodt til Aftenposten.Unggutten fra Rælingen har nå langt på vei detronisert Marcel Hirscher som klodens beste slalåmkjører, etter at østerrikeren har dominert fullstendig de siste sesongene.

Søndag måtte østerrikeren nok en gang se seg slått, etter å ha ledet med nærmere et halvt sekund etter førsteomgang.

Fikk du med deg dette? Marcel Hirscher ble satt ut av Kristoffersen: - Han bare himlet med øynene.

Imponert over mentaliteten

Da sesongen startet, virket det vanskelig for Kristoffersen å ta rekorden i år. Et par måneder senere har Kristoffersen allerede vunnet fem ganger denne verdenscupsesongen. Tidligere har Kristoffersen vunnet slalåmrennene i Val d'Isere, Madonna di Campiglio, Adelboden og Wengen.

— For det første må han være ekstremt tøff i hodet. At han klarer å angripe som han gjorde i andreomgang her er imponerende. Det er mye han kan tenke på som plutselig kunne slått inn i hodet på ham, men han tenker tydeligvis ikke sånn. Han kjører på, og har en fantastisk teknikk, sier Jagge.

Det er nettopp teknikken, og perfeksjonering av dette, Finn Aamodt trekker frem som forklaringen på den eventyrlig suksessen.

— Forklaringen er enkel: Det er god grunnteknikk, forståelse for skikjøring fra tidlig alder og opprettholdelse av dette gjennom karrieren. Det handler om å forfine dette, om aldri å gi seg, perfeksjonere seg, sier Aamodt.

— Måten han nå kjører på viser hvor trygg han er på den grunnteknikken. Alt skjer fra hoften og ned, hvordan han beveger seg fra ski til ski. Det er enkel biomekanikk, måten han utnytter gravitasjonen på. Man skal være så ren som mulig på ytterski, og der er han en ener, fortsetter han.

— Jeg syns det ser ut på som han kan være på vei til å bli en type som Hirscher allerede neste år, en som kan kjempe om verdenscupen bare på grnun av slalåm og storslalåm. Vi skal ikke se bort fra at hvis Aksel roer litt ned, så er han der, sier Finn Christian Jagge.

PS: Denne saken ble publisert første gang 17. januar, men er oppdatert 24. januar etter søndagens nye slalåmbragd av Kristoffersen.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport her nå. Hvor dristige svev, kombinert-krise, fotball og Arne Scheie er tema: