Tiril Eckhoff fikk sin velfortjente gullmedalje foran et stort folkehav på Universitetsplassen. Foto: Olav Olsen
Tiril Eckhoff fikk sin velfortjente gullmedalje foran et stort folkehav på Universitetsplassen. Foto: Olav Olsen
Også Ole Einar Bjørndalen fikk sin sølvmedalje etter den imponerende sprinten tidligere lørdag. Foto: Olav Olsen

Stemningen på Universitetsplassen var magisk. 15.000 mennesker jublet for Norges nye gulljente. Tiril Eckhoff gikk ut i flomlysene på podiet og smilte sitt aller bredeste smil.

— Det er stort når hele familien og venner og alle de som jeg ikke kjenner stiller opp. Det var morsomt å kunne synge nasjonalsangen i et stort kor, fortalt hun etter at hun hadde fått gullet rundt halsen etter å ha vunnet sprinten i Kollen tidligere på dagen.

Men tårer ble det ikke denne gangen. Det hadde vært nok av tårevåte øyeblikk i Kollen like etter at det var klart at hun var gullvinner.

— Jeg hadde faktisk ikke flere tårer igjen. Det var mer at det var helt vanvittig mange der ute og dette var bare gøy, fortalte hun.

Etter å ha vært i NRK-studio, snakket med fremmøte medier og til slutt vært med på fyrverkeri og en aldri så liten fruktchampagnefest utenfor hotellet i Holmenkollen hadde hun planer om å gå til sengs og forberede seg til jaktstarten.

-Jeg bruker ikke å ha problemer med å sove. Jeg sover som en unge om natta uansett, sa hun og forsvant.

Bjørndalen fikk Nagano-følelsen

Ole Einar Bjørndalen var lettere rørt etter å ha fått VM-sølvet.

Ole Einar Bjørndalen hilser på statsminister Erna Solberg lørdag kveld. Foto: NTB Scanpix

— Inngangen til medaljeseremonien var som i 1998. Jeg fikk en følelse av at vi var i OL i 1998 i Nagano, sa han etter at han fått sølvemedaljen etter den overraskende andreplassen på sprinten.I Nagano tok Ole Einar Bjørndalen gull. Sitt første OL-gull og det var starten på en lang, lang medaljekarrière. Selv har han beskrevet gullet i Nagano som den største og mest minnerike av mange medaljer han har fått rundt halsen.

Det største sølvet

Denne gangen ble det ikke gull, men 42-åringen fra Simostranda var like blid.

— Dette rangerer som ett av de gjeveste sølvene jeg har tatt, sa han etter medaljeseremonien.

Han var imponert over oppmøtet i sentrum av Oslo en lørdag kveld. Rundt 15.000 mennesker fikk se at legenden tok imot sin 41. medalje i et VM.

— Det var fantastisk å få denne støtten her i kveld. Og det var fantastisk å høre den støtten vi fikk oppe i Kollen i dag.

Søndag ettermiddag starter han 26 sekunder bak gullvinner Martin Fourcade. Hvordan det kommer til å gå vil han ikke spå noe om.

Det er 15 mann som kan vinne i morgen, sa han og reiste tilbake til hotellet hvor skiskytterforbundet spanderte kake og fyrverkeri.